Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedofilski slučaj u Splitu

Fra Gracijan Gašperov priznao zlostavljanje

Fratar pedofil
Foto: YouTube screenshot
27.05.2018.
u 17:56

Istraga je "efektivno započela" 6. veljače i završena je za dva mjeseca, a osumnjičeni svećenik je suspendiran odmah 7. prosinca 2017. nakon zaprimanja prijave

Provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević poslao je popodne obavijest da je njihov svećenik fra Gracijan Gašperov priznao krivnju te da će nakon toga, kako se može zakljuciti, uslijediti najteža kazna - izbacivanje iz franjevackog reda.

Priopćenje fra Josipa Blaževića donosimo u cijelosti:

Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi.

Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna.

O konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 
Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje.
Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:14 27.05.2018.

ali nece biti ekskomuniciran.

Avatar links
links
07:50 28.05.2018.

pa omogućite im da se žene, vidite da naprastuju sve živo, ili im omogućite psihologa, veterinara, bilo što, kastrirajte ih... sramota, pa vi šaljite djecu monstrumima

PA
Pazin
22:39 27.05.2018.

najgora kazna od Crkve je da će dobit otkaz, uf strasno...lik ima 78 godina. Uostalom gdje su sada 'ercegovci'adezeovci koji su tvrdili da nije pedofil već samo peder?!? svoga štitite pa i do samog groba :D:D:D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije