Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Splitski sud proglasio ništetnim kredit u švicarcima, banka mora vratiti 262 tisuće kuna

Zagreb: Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
29.10.2018.
u 10:54

Presudom je utvrđeno kako je ugovor ništetan i od dana pravomoćnosti presude neće više imati nikakve pravne učinke niti na jednu ugovornu stranu, i to unatoč konverziji toga kredita na temelju tzv. Zakona o konverziji

Općinski sud u Splitu u petak je presudio u jednome sudskome procesu da je ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan.

Budući da se radi o prvostupanjskoj presudi, Udruga Franak nije htjela iznositi druge podatke osim da je presudu donijela sutkinja Sonja Meštrović.

Presudom je tako utvrđeno kako je ugovor ništetan i od dana pravomoćnosti presude neće više imati nikakve pravne učinke niti na jednu ugovornu stranu, i to unatoč konverziji toga kredita na temelju tzv. Zakona o konverziji.

Nakon pravomoćnosti presude banka će morati isplatiti tužitelju kompletan iznos 262.000 kuna, koji je dužnik uplatio do dana podnošenja tužbe plus zatezne kamate i dodatno 44.000 kuna sudskih troškova, na temelju ništetnoga ugovora o kreditu u iznosu 62.000 CHF (oko 290.000 kunske protuvrijednosti u vrijeme isplate kredita).

– Kamata je cijena, i ona je bitni sastojak ugovora, a u konkretnom ugovoru ta cijena je neodrediva, što je protivno načelu savjesnosti i poštenja. Nepostojanje propisa kojim bi se nedvojbeno utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena, nije opravdanje za banku da kamatnu stopu mijenja po svojem nahođenju. Dapače, banka je kao savjesni gospodarstvenik imala obvezu ugovoriti elemente važne za promjenu kamatne stope i način primjene tih elemenata – stoji, između ostaloga, u nepravomoćnoj presudi.

Objašnjava se kako konverzija na temelju zakona nije novacija ugovora, a obnova je u svakome slučaju bez učinka ukoliko je prijašnja obveza bila ništetna. Osim toga, samim „zakonom o konverziji“ nije propisana konvalidacija ništetnih ugovornih odredaba, pa stoga konverzija nema snagu konvalidacije ugovora odnosno ništetnih ugovornih odredaba.

Komentara 4

Avatar sssunceee
sssunceee
12:42 29.10.2018.

Kakve veze ima tečaj franka sa jednostranim podizanjem kamatne stope od strane banke? Tijekom otplate kredita, u 7 godina jednostrano su mi 6 puta povećali kamatu koju nismo ugovorili. Tražila sam ih njihovu knjigovodstvenu karticu i imaju lijepo navedene datumee kada su podizali kamate. To nismo dogovorili prilikom sklapanja ugovora o kreditiranju!

DU
Deleted user
11:58 29.10.2018.

Kako je doista bilo, unesite u tražilicu: ‘Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima, a onda se otvorio pakao... Znači, osvrnimo se u blisku prošlost i slijedom tih istih ugovora o kreditima s CHF paritetom, tete iste banke (danas prozvane da su "lihvarske") su držale te iste dužnike (danas prozivače) u povoljnijem otplatnom položaju nego one s kreditima u euro. I još nešto - sredinom prošlog desetljeća je 2/3 svih prodanih novih automobila bilo prodano na kratkoročne (2-5 godina) kredite u CHF, nerijetko su auto kuće imale ugovorne partnere među bankama kojima bi slali klijente - a zašto - e pa zato jer su ti krediti bili povoljniji i lakše otplativi i većinom je u konačnici i bilo tako jer ih nije "štrajfalo" propinjanje eura krajem 2010. godine, de facto slabost eura uslijed grčke teške krize zaduživanja. Tako da se danas presuđuje na temelju nekih prom. kamata i prom. tečaja - dok je i jedno i drugo bilo povoljno, klijenti tih istih banaka su držali lekcije drugim dužnicima po kafićima. Kao što nije realno da je kamata na vezanu štednju ista tijekom 20-30 godina, e tako nije realno očekivati ni da će kamate na kredite biti iste tijekom tako dugih razdoblja, drugim riječima ispostavilo se da je CHF bio povoljan za kratkoročne, ne i za dugoročne planove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije