Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU NAJJEFTINIJIMA U HRVATSKOJ

Splitska Čistoća poskupljuje odvoz otpada od 1. siječnja

Split: Gradsko komunalno poduze?e ?isto?a
Ivo Cagalj/PIXSELL
03.12.2022.
u 04:30

Novim cjenikom korigira se samo varijabilni dio cijene javne usluge skupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0,022 kuna na 0,05 kuna po litri, priopćili su iz te tvrtke

Splitska Čistoća u petak je najavila kako će od 1. siječnja  promijeniti cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, to jest odvoza  sa dosadašnjih 0,022 kune na 0,05 kuna po litri, ali da bez obzira na to poskupljenje odvoz otpada u Splitu ostaje među najjeftinijima u Hrvatskoj.

Novim cjenikom korigira se samo varijabilni dio cijene javne usluge skupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0,022 kuna na 0,05 kuna po litri, priopćili su iz te tvrtke.  Kako je obrazloženo, korekcijom cijene na 0,05 kuna po litri, Čistoća će sredstva uložiti i u nabavu specijalnih vozila za pražnjenje polupodzemnih spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada, sustav elektronske evidencije pražnjenja, novi način upravljanja poslovnim procesima i druga učinkovita suvremena rješenja.

Time će se istovremeno unaprjeđivati uvjeti za recikliranje i stimulirati građane da odvajaju otpad još više i lakše kako bi se, među ostalim, smanjio pritisak na odlagalište na Karepovcu, poručili su iz  Čistoće.

Fiksni dio cijene za kućanstva ostaje 30,00 kuna bez PDV-a, odnosno 100,00 kuna bez PDV-a za pravne subjekte svih kategorija.

Cijena odvoza u Splitu, kako tvrde u  Čistoći  i dalje ostaje među najnižima u Hrvatskoj, a Čistoća će napokon ostvariti prijeko potrebna ulaganja u nove polupodzemne spremnike kako bi grad Split bio još čišći te pratio najmodernije ekološke standarde, izvijestili su iz ove  komunalne tvrtke.

Kako su poručili iz Čistoće, ulaganje u polupodzemne spremnike širom Splita omogućit će građanima bolje odvajanje otpada, a samim time i spriječiti daljnje povećanje cijena odvoza.

"Novim cjenikom uspostavlja se odnos fiksnog i varijabilnog dijela prema najboljim europskim standardima, tako da potiče građane na odvajanje otpada, a da pritom ukupna cijena za odvoz ne opterećuje značajnije kućni budžet. Primjerice, cijena odvoza otpada za tročlanu obitelj u Splitu trenutno iznosi 39,92 kune, a nakon povećanja će iznositi 50,64 kuna. Za usporedbu, cijena odvoza za tročlanu obitelj u Rijeci nakon povećanja iznosi oko 160,00 kuna,"  tvrdi u priopćenju splitska Čistoća.

Trenutna stopa odvajanja otpada u Splitu iznosi 16,5 posto, dok je zakonski normativ minimalno 50 posto, što je moguće dostići jedino daljnjim investicijama u infrastrukturu.

Komentara 3

DU
Deleted user
09:41 03.12.2022.

potestati zg i st su predsjednikovi poltroni..

AF
afer
09:08 03.12.2022.

Neš ti Tomice biti jedini napredni gradonačelnik, možemo i mi.

SA
sasha68
15:16 03.12.2022.

ova dvojica, senf i puljak ko da se takmiče, nijedan grda ne dize nista osim njih, nikad im dosta a najbogatiji gradovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije