Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulažu amandmane

Most: Prijedlog proračuna Splita niti u jednoj stavci nije razvojan

Ivana Ninčević-Lesandrić
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.09.2017.
u 18:33

Ivana Ninčević-Lesandrić, vijećnica Mosta nezavisnih lista u Gradskoj skupštini grada Splita, u priopćenju je najavila da će podnijeti amandmane na proračun Splita za 2017. godinu.

Ivana Ninčević-Lesandrić, vijećnica Mosta nezavisnih lista u Gradskoj skupštini grada Splita, u priopćenju je najavila da će podnijeti amandmane na proračun Splita za 2017. godinu jer smatra da on "niti u jednoj svojoj stavci nije razvojan". 

Priopćenje Ivane Ninčević-Lesandrić prenosimo u cijelosti: 

"S obzirom da je tema smanjenja poreza i rasterećenja poduzetnika ona tema o kojoj se najviše priča tijekom predizbornih kampanja, a o kojoj se prestane pričati kada treba donijeti konkretne mjere, Vijećnici Mosta nezavisnih lista u Gradskoj skupštini grada Splita su detaljno analizirajući prijedlog proračuna pripremali amandmane, između ostalih i one koji će pomoći upravo poduzetnicima. Na analizi proračuna je radio tim splitskih mostovaca među kojima i mikroekonomist, jedan od najuglednijih makroekonomista, forenzičari za financijsko računovodstvo, poduzetnici i pravnici. Moramo naglasiti kako proračun niti u jednoj svojoj stavci nije razvojan iz razloga što za svaku stavku proračuna nisu iskazani socio-ekonomski efekti na razini Grada. 

Dosadašnja politika nije imala snagu adekvatnih mjera, a proračun za 2017. godinu nastavak je iste takve politike što je razvidno iz lošeg sadržaja programa, planiranja sredstava, a očajno izvršenje dokaz je promašenih politika. Jedan od primjera jest sufinanciranje kamata na kredite poduzetnicima uz izmjene programa sufinanciranja kamata. Proračun drugog najvećeg grada u državi, u kojem se za gospodarstvo predviđa 1,87% ukupnih sredstava te kojem kronično nedostaje ulaganje u razvojni potencijal, nije korak naprijed već opetovano tapkanje u mjestu. Usporedbe radi, za rad gradskih zaposlenika troši se čak 7% ukupnog proračuna. Prijeko nam je potrebno osvijestiti posljedice ovakve raspodjele sredstava. Kad je riječ o stručnom osposobljavanju za rad, ono je omogućeno samo za osobe do 30 godina, to je zadano fondom kojim se upravo ta mjera financira iz EU sredstava, ali zato lokalna samouprava treba osigurati uvjete za stručno osposobljavanje za osobe iznad 30 godina u svom području. Stoga amandmanom predlažemo i sredstva za financiranje mladih osoba korisnika SOR-a iznad 30 godina. U ovom proračunu predvidjeli smo sredstva za 100 korisnika po istim uvjetima koje imaju i korisnici mjere HZZ-a.

Ukidanje prireza, subvencije kamata...

U današnjem vremenu globalizacije i brzih promjena na tržištu, nužno je da akteri lokalne politike prepoznaju prilike za malo i srednje poduzetništvo i ponude kvalitetne javne politike koje će odgovoriti na zahtjev poduzetnika. Danas kada mladi sa svojim inovacijama nalaze mjesto na stranom tržištu trebamo im stvarati uvjete da ih se što više pokrene ili da prošire svoju postojeću djelatnost u našem području. Poduzetnik će sam stvarati, ali lokalna vlast mora stvarati razvojne uvjete koji će osigurati da poduzetnici razvijaju poslovanje. Naravno kada ovo spominjemo da tu pričamo i o gradskim službama koje trebaju biti servis građana, i u što kraćem roku trebaju im omogućiti svu potrebnu dokumentaciju i iznaći načina kako riješiti sve dileme i prepreke koje im stoje na putu za njihovu investiciju. Na taj način potičemo jedan zdrav način razvoja poduzetništva, a time i stvaranja radnih mjesta koja najviše muče ovaj grad.

Amandmani koje će vijećnici Mosta nezavisnih lista u Gradskoj skupštini grada Splita dati na prijedlog proračuna, a koji omogućuju poslovanje poduzetnicima su: ukidanje prireza, projekti podrške poduzetnicima početnicima, subvencije kamata od 4-5% na poduzetničke kredite za investicije u djelatnostima izvan turističkog sektora, osposobljavanje za mlade (dobna skupina 30-40 godina), ulaganje u poslovne prostore za mlade poduzetnike i postojeće poduzetnike, Projekt OPG tržnica.

Svaki amandman pomno je osmišljen i pokušaj da građanima omogućimo ostanak ovdje i bolju poduzetničku klimu. Nadamo se da će gradska vlast imati sluha za prijedloge koji idu u prilog općeg dobra", zaključuje se u priopćenju Ivane Ninčević-Lesandrić, vijećnice Mosta nezavisnih lista u Gradskoj skupštini grada Splita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije