Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠE GORE LIST

Splićanka Andrea Puizina: Sve bih ilegalne imigrante izbacila iz Italije!

Andrea Puižina
Foto: Silvio Tomašević/VLM
1/3
15.03.2010.
u 10:14

- Ako me izaberu, građanima ću pokazati da se u Italiji može uspjeti i legalno, a sve bih ilegalne imigrante odmah izbacila iz zemlje - opisuje svoj program i dodaje da bi odmah ponovno otvorila javne kuće u regiji Lazio.

Tajne imigrante koji već imaju nalog za izgon, a još su u Italiji, izbacila bih odmah te bih ponovno otvorila javne kuće. To su prve dvije odredbe koje bih uvela ako bih pobijedila na izborima u regiji Lazio koji se održavaju 28. i 29. ožujka – kaže Splićanka Andrea Puizina (31), kandidatkinja na listi stranke Desnica (Destra) Francesca Storacea.

Andrea Puizina, s kojom smo razgovarali na njezinu radnome mjestu (menadžerica je za tri mala hotela lanca "Rome luxury suites"), došla je u Italiju 1998. te diplomirala na fakultetu komunikacijskih znanosti. Prije dvije godine dobila je i talijansko državljanstvo, udala se za Australca Colamedicija, kojem je otac Talijan, a majka Istranka, iz mjesta Kuriavići, po kojem je nosila i prezime.

Storace je na listu nije stavio jer je zgodna, već zato što je u rimskoj četvrti Tomba di Nerone, u kojoj ima mnogo tajnih imigranata, posebno brazilskih transseksualaca, osnovala odbor građana za borbu protiv propadanja četvrti. Upravo u toj četvrti izbio je skandal s dosadašnjim predsjednikom regije Lazio, članom lijevog centra, Antoniom Marazzom, koji je posjećivao transseksualce i uzimao drogu. Televizije su emitirale emisije o skandalu, a kao predstavnica odbora građana često je intervjuirana i Andrea. Bila je pozvana i u glasovitu TV emisiju Porta a Porta voditelja Bruna Vespe. Tu ju je vidio i čuo njezino mišljenje Storace te je odlučio kandidirati. Zanimljiva je za Desnicu jer je došla u Italiju kao strankinja, uspjela se uključiti u život, integrirati, zaposliti... Ona je jedan od simbola imigranata koji su se pridržavali zakona i postigli uspjeh. Dakle, u Italiji se može biti imigrant a da se u zemlju ne ulazi ilegalno.

– Zaljubila sam se u Rim kad sam dolazila kao učenica svake godine za Cvjetnu nedjelju na Trg svetog Petra – kaže Andrea. Završila je Drugu jezičnu gimnaziju u Splitu i odlučila doći studirati u Rim. Na glasovitu sveučilištu La Sapienza primalo se te 1998. godine deset stranaca. Svi su morali polagati test iz talijanskoga. Andrea je bila prva, imala je najbolji rezultat.

Njezinim se uspjehom osobito ponose roditelji Zora i Milivoj koji ističu:

– Andrea je uvijek nasmijana, srdačna i otvorena, a ta vanjština skriva izvanrednu marljivost. Talijanski jezik naučila je sama, kad su joj bile četiri godine.

Iako su Splićani i nemaju veze s Italijom, Andrea je od najmanjih nogu sanjala o životu u Rimu.

– U šali sam joj govorio da može otići u Italiju jedino ako će postati gradonačelnica Rima. Čini se da sluša svoga tatu – uza smijeh je završio Milivoj.

Vatreni govor za svoju četvrt

- Ako ste umorni od problema koji postoje u našoj četvrti, u kojoj žive mnogi tajni imigranti, među kojima i transseksualci koji tu prodaju svoje usluge, onda mi omogućite da vaše želje za stvaranjem sigurnije i ljepše četvrti stavim na stol regije Lazio – riječi su kojima Andrea svoj program prezentira potencijalnim biračima. Sa suprugom vatrena je aktivistica za poboljšanje prilika u četvrti u kojoj živi, ali njezina ambicije nisu samo lokalne i to lijepa Dalmatinka ne skriva.

Razdvojeni 12 godina: Naša kći ima plemenite ciljeve

Još u prvom razredu jezične gimnazije Andrea je roditeljima obznanila da želi studirati komunikologiju u Italiji.
– Zamislite kako je meni bilo! Uzalud sam se protivila, Andrea se zna izboriti za ono što želi. Nisam je imala snage ni ispratiti. Čim bih pomislila koliko mi je dijete daleko, stvorio bi mi se čvor u želucu. Još ga imam! – priznaje Andreina majka Zora.

– Ja sam je odveo u Rim, bio s njom tri dana. Našli smo stan, ona se sama prijavila, sve obavila, krenula na fakultet – opisuje Milivoj događaj otprije 12 godina kada je njihova kći otišla od kuće. Fakultet je završila u roku, pet dana prije diplome u srpnju 2005. godine udala se, a radila je tijekom cijelog studija.

– Prvo je bila na televiziji Rai Due, a poslije je radila u privatnoj školi. Predavala je engleski jezik, a onda postala menadžerica – kažu Adreini roditelji. Njezina ih je politička kandidatura iznenadila, ali podržavaju je jer su uvjereni u plemenite motive svoje kćeri.

– Rekla sam joj da se pazi i nikome ne zamjera, a ona mi je kazala da želi pomoći ljudima – kazala je Zora.

Komentara 84

DU
Deleted user
12:50 15.03.2010.

Bas sad pregledavam vjerski kalendar i ne mogu pronaci imendan od tate Milivoja. Moze li mi tko pomoc ?

LO
Loco
17:34 15.03.2010.

I da napomenem da moja isprika ne znači podržavanje Vašeg koketiranja s fašizmom... Kako to da jednim Nijemcima ne padaju na pamet masovne deportacije?

EB
El-Bojko
12:31 15.03.2010.

Eto jučer su 20tak talijana u središtu Rima upali i razbili cijeli bar, i prebili vlasnika i dva konobara, normalno stranci iz Bangladeša... To se svaki dan dešava, a i ljudi po medijima to \"kao pravdavaju\"... slabo ste upoznati kako se tamo diše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije