Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćna presuda

Spisateljica Tanja Belobrajdić dobila spor protiv izdavača Novosti

Marko Mrkonjic/PIXSELL
13.07.2018.
u 14:42

Iznesene su tvrdnje koje su dovele do povrede osobnosti Tanje Belobrajdić povezujući opise mučenja hrvatskih branitelja u njezinu romanu sa svjedočenjem žrtava

Općinski građanski sud u Zagrebu u petak je donio nepravomoćnu presudu kojom Srpsko narodno vijeće (SNV), izdavač tjednika Novosti, treba spisateljici Tanji Belobrajdić isplatiti 35.000 kuna naknade štete zbog povrede osobnosti objavom teksta Viktora Ivančića naslovljenog "Kolac balade".

U dijelu tog teksta objavljenom u svibnju 2016. o dodjeli nagrade Društva hrvatskih književnika za najbolji knjiški prvijenac Tanji Belobrajdić za roman "Crni kaput" iznesene su, kako se u presudi navodi, tvrdnje koje su dovele do povrede osobnosti Tanje Belobrajdić povezujući opise mučenja hrvatskih branitelja u njezinu romanu sa svjedočenjem žrtava u splitskom vojnom zatvoru Lora koji su Belobrajdić, bivšu hrvatsku vojnikinju, kazneno prijavili za ratni zločin – odnosno mučenje zarobljenika.

Kako se u javnosti isticalo, u lipnju 2016. protiv Tanje Belobrajdić, bivše pripadnice 72. bojne Vojne policije, bila je odbačena  kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom 1992. u Lori  podnesena na temelju iskaza 24 ratna zarobljenika, državljana BiH, Srbije i Crne Gore koji su bili zatočeni u Lori.

Upravo na temelju svjedočenja žrtava Lore protiv Belobrajdić više novinara, među kojima je i Ivančić, u svojim je tekstovima ukazivalo na, kako se isticalo, sličnost tih svjedočenja s opisima mučenja u njezinu romanu, a zbog čega je Belobrajdić pokrenula nekoliko sudskih sporova.

Tanja Belobrajdić se pojavila na objavi presude na zagrebačkom Općinskom sudu, ali nije imala komentara, a odvjetnica nakladnika Novosti tjednika Novosti najavila je žalbu na presudu.

Komentara 12

TR
TrvtkoKomadina01
16:32 13.07.2018.

Većea srmota od svega što mi financiramo četničke Novosti koje šire mržnju. laži uvrede prema svemu hrvatskom

JA
Jania
16:04 13.07.2018.

Hobocti rigaju mržnju protiv Hrvatske koja ih hrani. Zavrnuti proračunsku slavinu, pod hitno!

BR
brzzzy
15:09 13.07.2018.

Sramotno je što čine skupina ortodoksnih mrzitelja svega Hrvatskog u Hrvatskoj metropoli i to još financirana sredstvima Hrvatskih poreznih obveznika ... Plenkoviću velikim dijelom i ti si zaslužan za ovakve gadosti jer dozvoljavaš i dalje da se Novosti financiraju iz Hrvatskog proračuna zbog glasa Pupija koji je glavni gubernator svega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije