Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenek Hrib

Špijunski skandal potresa Češku: Prvi čovjek Praga pod zaštitom zbog neuspjelog atentata?

Foto: Pixsell
1/2
28.04.2020.
u 18:36

Prema Respektu, ruski muškarac koji je putovao diplomatskom putovnicom stigao je u češku prijestolnicu prije tri tjedna, noseći kovčeg u kojem se nalazio smrtonosni otrov ricin. Potom je prevezen u rusko veleposlanstvo u diplomatskom vozilu, kaže Respekt, pozivajući se na neimenovane izvještajne izvore.

Gradonačelnik Praga Zdenek Hrib potvrdio je u utorak da je pod policijskom zaštitom. Ta vijest stigla je samo nekoliko dana nakon što je u tamošnjim novinama objavljeno da je upravo on bio meta u neuspjelom atentatu. Naime, češke novine Respekt navele su u ekstenzivnom istraživačkom članku kako je u Prag prije nekoliko tjedana sletio ruski agent opskrbljen velikim količinama otrova ricina, a koji je bio namijenjen za likvidaciju praškog gradonačelnika.

U međuvremenu je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, odbacio takve tvrdnje nazivajući ih lažnima. Također, češka sigurnosna služba i političari iz odbora za nacionalnu sigurnost takve informacije nisu potvrdili, ali ni demantirali. 

Gradonačelnik Hrib o svemu je pričao s novinarima BBC-a i pritom je kazao kako ne može i ne smije reći zašto je pod policijskom zaštitom. Kazao je tek da je podnio izvještaj vlastima nakon što je primijetio da ga nepoznate osobe prate u blizini kuće u kojoj stanuje te da je istu osobu viđao više puta. No, nije htio potvrditi da je njegova policijska zaštita povezana s natpisima u češkim novinama Respekt. 

Nije zgorega spomenuti i neka aktualna događanja koja su uvelike poremetila diplomatske odnose Moskve i Praga.  Naime, unatoč razornoj pandemiji, usred pošasti korone odnosi dvaju zemlja su se naglo pogoršali i došli na kušnju upravo zbog nekoliko poteza praškog gradonačelnika Zdeněka Hřiba, pripadnika "anarhoidne" Piratske stranke, kojeg su u Moskvi proglasili onako kako uvijek nazivaju svaki potez koji im ne odgovara - antiruskim i rusofobnim.

Dakle, prvo je u veljači Trg Pod kaštany na kojem se nalazi ruska ambasada, koju inače, ne samo u Pragu, smatraju glavnim špijunskim punktom FSB-a (vanjska obavještajna služba) preimenovao u Trg Borisa Nemcova, ruskog liberalnog oporbenog antiputinovskog političara koji je ubijen u atentatu točno pod zidinama Kremlja krajem veljače 2015. godine.Taj potez razbjesnio je Vladimira Putina, no tu nije bio kraj.

Početkom travnja su iz jednog praškog parka demontirali i spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu, jednom od junaka Drugog svjetskog rata i jednom od vodećih zapovjednika Crvene armije u oslobodilačkim ofenzivama na istoku Europe 1944.-45. godine, među kojima je i oslobođenje Praga. 

Prema Respektu, ruski muškarac koji je putovao diplomatskom putovnicom stigao je u češku prijestolnicu prije tri tjedna, noseći kovčeg u kojem se nalazio smrtonosni otrov ricin. Potom je prevezen u rusko veleposlanstvo u diplomatskom vozilu, kaže Respekt, pozivajući se na neimenovane izvještajne izvore.

Ondrej Kundra, autor članka, rekao je za BBC da je upravo taj čovjek "radio za jednu od ruskih obavještajnih agencija".

"Češka je policija dobila konkretne informacije o njemu, a otkriveno je da predstavlja stvarnu prijetnju za ... lokalne političare koji su posljednjih mjeseci bili kritični prema Kremlju", rekao je.

Češki dnevni list Denik N kaže da su tri obavještajna izvora upozorila kako su kontraobavještajni radnici upozorili vladu da taj čovjek predstavlja jasnu opasnost za lokalne političare - uključujući trećeg gradonačelnika Pavla Novotnyja u obližnjem gradu Reporyje.

Komentara 7

Avatar Čepiga.
Čepiga.
23:10 28.04.2020.

Bravo Cesi, nedajte se.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
19:57 28.04.2020.

SVR je vanjska obavještajna služba Rusije. FSB je unutarnja sigurnosna služba. Mogli bi bar osnove znat pametnjakovići...

PL
@ploto@
09:44 29.04.2020.

Sjećate se oca i kćeri Skripal koje nitko nije video par godina ? Negdje ih drže protiv njihove volje jer sakrivaju prljavu igru oko Novichoka koju je odigrala britanska obavještajna služba.Čim čujem da se javlja BBC odmah je jasno na što oni pucaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije