Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četveromjesečna istraga

Špijunima SAD-a zanimljivije nage žene od terorista

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Foto: Reuters/PIXSELL
08.07.2014.
u 16:35

Edward Snowden omogućio je The Washington Postu uvid u analize nadzora za razdoblje od 2009. do 2012. godine

Među dokumentima i razgovorima koje je presrela, prisluškivala, zadržala i analizirala američka obavještajna služba NSA, u devet desetina slučajeva riječ je o komunikaciji običnih korisnika interneta koji nikada nisu ni bili cilj nadzora. Unatoč svemu, njihovi podaci, dokumenti koje su slali putem e-maila ili snimke telefonskih razgovora bez ikakve se zadrške čuvaju u arhivima obavještajne službe.

Intimne fotografije

Pokazala je to četveromjesečna istraga američkog lista The Washington Post kojemu je najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden ustupio dokumente o obavještajnoj obradi koju je NSA provodio od 2009. do 2012. godine, za prvog mandata američkog predsjednika Obame. Prema 22 tisuće izvještaja o nadzoru u koje je The Washington Post imao uvid, ukupno je prisluškivano i presretnuto više od 160 tisuća telefonskih razgovora, e-mailova, razgovora u chat-sobama, poruka i natpisa na društvenim mrežama koje se vežu uz oko 11.400 korisnika. Od ovog broja njih 89 posto nikada nije bilo cilj nadzora niti oni zanimaju obavještajne službe, no bez obzira na to, njihovi razgovori, datoteke koje su slali i statusi koje su pisali na Facebooku pomno su analizirani i arhivirani. Riječ je o ljudima koji su “kolateralne žrtve” nadzora, a dovoljno je bilo da se netko od njih nađe u javnoj internetskoj chat-sobi zajedno s nekim od sumnjivaca kako bi dospjeli u obradu. Prikupljeni i sačuvani materijal doista je šarolik. Često intimni, arhivirani podaci koji se sada nalaze na serverima NSA nemaju veze s terorizmom, nego je nerijetko riječ o ljubavnim pričama i prekidima, tajnim ljubavnim vezama, psihičkim krizama, političkim ili religioznim raspravama. Tu je i velik broj fotografija na kojima muškarci pokazuju intimne dijelove tijela, fotografija djece u kadi, žena u donjem rublju... Sve je to uredno katalogizirano i pohranjeno.

Uhićeni teroristi

Istini za volju, nadzor koji je provodio NSA u tom razdoblju urodio je i nekim pozitivnim rezultatima. Njime su locirani i obuhvaćeni teroristi poput Muhameda Tahira Shahizada, Al Qa’idina izrađivača bombi, te Umara Pateka, jednog od organizatora bombaškog napada na Baliju iz 2002. godine. Nadzor terorista nije sporan, baš kao što nije sporan ni slučaj da netko slučajno bude obuhvaćen prisluškivanjem dođe li u kontakt sa sumnjivcem. Problem je u tome da je NSA analizirao i pohranio podatke te intimne dokumente ljudi koji s terorizmom nemaju nikakve veze.

>> I Hrvatska je s NSA sklopila tajni dogovor o nadzoru komunikacija optičkim kabelima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije