Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Zadru

Spektakularno otvorenje zadarskog Adventa – zadarski uz bok zagrebačkom Adventu

Advent u Zadru
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/8
26.11.2017.
u 21:00

Najmasovnije zadarsko adventsko otvaranje završilo je spektakularnim vatrometom s Kapetanove kule, a trgovima se od velikog broja ljudi cijeli dan nije moglo hodati

Bio je to dosad neviđeni spektakl u Zadru koji je, mnogi kažu, daleko nadmašio sva dosadašnja izdanja i stao uz bok Adventu u Zagrebu. Dugo nakon što je svjetlosnim spektaklom vatrenih iskrica i vatrometom s Kapetanove kule zaključen program ovogodišnjeg otvorenja, nije se stišala blagdanska euforija.

Oko deset tisuća Zadrana prošlog je petka popunilo prostor Trga Petra Zoranića i Trga pet bunara uživajući u šarenilu i blještavilu, raznolikom programu i raskošnoj ponudi popularnih adventskih kućica.

Feštu je otvorio Zak

Zagrijavanje je počelo nešto poslije 18 sati s popularnim i sjajnim zadarskim animatorom i zabavljačem Igorom Jelenićem Totom koji je s pozornice, u društvu zadarskih mališana, podizao temperaturu ionako vruće večeri, a potom se dogodila adventska fešta, koncert i vatromet kakve Zadar ne pamti.

Najmasovnije zadarsko adventsko otvaranje, u organizaciji Večernjeg lista, prvu je večer svoj vrhunac doživjelo koncertom Ivana Zaka. Iako je počeo nešto poslije osam sati, već sat ranije nije se fizički moglo proći zadarskim trgovima, a kada je koncert počeo – euforija!

– Što reći? Vidjeli ste sve, ovakva energija i koncertna euforija učinili su da mi je dva sata koncerta prošlo kao dvadeset minuta. Prekrasna večer u prekrasnom gradu – nije krio oduševljenje popularni pjevač. Mlađa publika bila je u transu; natiskali su se uz prostor bine i pjevali sa Zakom od prve pjesme.

– Moja je veza sa Zadrom neraskidiva i posebna. Publika me nosila od prve pjesme. Bio sam i prošle godine u Zadru, ali ovo je bilo nešto posebno. Prava čarolija – sipao je lijepe dojmove Zak.

Zakovu pozitivnu energiju i iskrenu emociju osjetili su i Zadrani koji su za događaj dijelili samo komplimente.

– Stvarno je bilo super. Došli smo prvi put na program Adventa ove godine, jer me kći nagovorila. Sada mi je drago, stvarno smo uživale. Pratit ćemo adventska događanja i dalje, onoliko koliko nam obiteljske obveze dopuste – kazala nam je gospođa Marina Novoselac koja je u društvu kćeri Karle pratila program uz samu binu. Nije trebalo pitati zašto. „Zbog Zaka“, dodala je Karla.

Nije samo mlada Karla uživala; svatko je sinoć nešto pronašao za svoj gušt.

Kućice su ponudile obilje kuhanih kobasica, fritula po domaćoj recepturi, rum-punča, kuhanog vina, alkoholnih i bezalkoholnih napitaka te domaće slastice sa svakog kantuna. Ozračje je bilo vrhunsko, blagdansko i pozitivno – kao da su se energija i radost blagdana prelili na trgove.

Vesela zadarska blagdanska bajka prelila se i na subotu, a tijekom dana vrhunac događanja namijenjenih djeci bila je predstava “Koliko je duga jedna priča”. Predstavu su izveli glumci zadarskog Kazališta lutaka, jednog od hrvatskih lutkarskih kazališta s najviše nagrada i priznanja za rad.

U predstavi koja se ukratko može dočarati kao “dva glumca, poneki metar, jedna bajka, mašta i problem” pokušava se dati odgovor na pitanje kako preživjeti u ovom surovom svijetu. Na sceni su bili pijetao i kralj u beskrajnoj borbi za zlatni dukat.

Advent u Zadru
1/13

– Motiv priče je probuditi u djeci osjećaj za pravednost i postojanost u svojoj namjeri, a to je tema koja je zanimljiva i odraslima – rekli su nam zadarski lutkari koji su i za ovu predstavu osvojili nagradu.

Nakon svih uzbuđenja koja su doživjela, djeca su uživala u slasticama koje nude adventske kućice, a kasno poslijepodne počelo je u znaku plesa zumbe koji su izveli plesači svih uzrasta zadarske Plesne škole “Zara”. Atmosfera se toliko zagrijala da su se svi posjetitelji njihali u ritmu zumbe zajedno s plesačima.

Nastavili su Begini

To je bila odlična uvertira u koncert popularnih jastrebarskih tamburaša Begina koji su na pozornicu stigli oko osam sati. Naziv Begini dolazi od latinskoameričkog ritma nazvanog “begin”, pa je odmah svima bilo jasno da jastrebarski tamburaši nisu klasični tamburaši i da mogu očekivati neočekivano. Dečki iz Jaske već dugo surađuju s Ivanom Zakom koji im je nedavno potpisao “Dijagnozu”, njihovu novu pjesmu.

Advent u Zadru
1/25

– Pjesma je naš stil, ali u suradnji sa Zakom uspjeli smo pomaknuti granice k još modernijem i otkačenijem izričaju – kažu Begini koji su dvosatnim koncertom oduševili Zadrane.

Dva super koncerta dvije večeri zaredom, ponuda kućica je odlična, imamo osjećaj kao da u gradu postoji još jedan mali blagdanski grad – nizali su Zadrani svoje pozitivne dojmove o početku Adventa. A ako se po početku prepoznaje i nastavak, sljedećih mjesec dana Donatovu gradu neće nedostajati uzbuđenja i vrhunske zabave.

Web: www.advent.zadar.travel

Facebook: Advent u Zadru – Đir po gradu

Instagram: Like Zadar

Ključne riječi

Komentara 3

VE
verica2
22:50 26.11.2017.

Ovi "adventi" po našim gradovima su izrugivanje, svetogrđe i nanose neizmjernu štetu kršćanstvu. Puno su opasniji nego otvoreno suprotstavljanje. Advent je, kao i korizma, pokorničko vrIjeme koje nam je darovano da okajemo svoje grijehe i činimo djela pokore kako bismomo Božić dočekali u miru i radosti. I liturgijsko ruho je u vrijeme adventa ljubičaste boje. Naravno, ako je deviza "novac prije svega", kobase, fritule, palačinke, kuhano vino i blještavilo na našim ulicama moguće je učiniti neizostavnim sadržajem pokorničkog vremena.

NO
nogogaz
21:55 26.11.2017.

Advent?!? E da bi kristus vidia kako gladna dica gleda vatromet u čast njemu i njegovom ocu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije