Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ERUPCIJA ETNE

Spektakularne 'fontane' lave: 'Ovakve erupcije se rijetko viđaju'

Mount Etna, Europe's most active volcano, continues to erupt
Foto: Antonio Parrinello/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 23:04

Vulkanolog Boris Behncke iz nacionalnog institua koji se bavi promatranjem Etne, rekao je da je Etna priuštila erupciju kakvu su iskusni vulkanolozi rijetko viđali posljednjih desetljeća

Erupcije vulkana Etna traju već danima. Spektakularne "fontane" lave koje osvjetljavaju sicilijansko nebo zapanjile su čak i iskusne vulkanologe.

Vulkanolog Boris Behncke iz nacionalnog institua koji se bavi promatranjem Etne, rekao je da je Etna priuštila erupciju kakvu su iskusni vulkanolozi rijetko viđali posljednjih desetljeća.

- Jesam li izbijanje lave u noći s 20. na 21. veljače nazvao nevjerojatno moćnim? Pa, izbijanje u noći nakon te bilo je puno moćnije - tvitao je, prenosi courthousenews.

Jučer je vodoskok lave koji je Etna izbacivala prelazio visinu od 1500 metara, piše Guardian.

Do sada nije bilo izvještaja o šteti ili ozljedama. Osim velike količine lave, Etna izbacuje i ogromne količine dima i pepela. Obližnja zračna luka Catania privremeno se zatvorila, a grad Pedara prošlog je tjedna bio pod debelim pokrivačem pepela.

Etna je najaktivniji vulkan u Europi i eruptira relativno često. Posljednja velika erupcija bila je 1992. godine.

Njegove erupcije posljednjih su desetljeća rijetko uzrokovale štetu ili ozljede - a dužnosnici vjeruju da ova erupcija nije iznimka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije