Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teške optužbe iz sarajeva

Tajne službe BiH vode specijalni rat protiv Hrvatske

Dragan Mektić
Foto: HINA/ FENA/ Almir Razic/ ua
1/2
14.03.2019.
u 23:53

Žurnal: “Sve je provođeno uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića"

Samo dan prije nego što je portal Žurnal, blizak bosanskohercegovačkim policijskim agencijama, objavio da su hrvatski obavještajci navodno vrbovali neke građane BiH bliske selefijskom pokretu da u islamske vjerske objekte u BiH donose oružje koje bi zatim na temelju dojava pronalazila policija, te da je cijela ta operacija, prema navodima tog portala, bila osmišljena ne bi li se opravdale prijašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da u BiH borave tisuće islamističkih ekstremista koji su prijetnja regionalnoj sigurnosti, u srijedu smo razgovarali s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Iako smo razgovarali više od sat vremena o sigurnosti BiH nakon povratka džihadista, boraca koji su otišli iz BiH ratovati na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji, ministar ni jednom rečenicom nije spomenuo takve navode. Štoviše, na pitanje o općoj sigurnosnoj situaciji u BiH, ministar Mektić je odgovorio:

U dva dana dva mišljenja

– Situacija je dosta nestabilna s obzirom na to da se politička situacija uvijek odražava na sigurnosnu. Ne može u jednoj političkoj nestabilnosti biti dobra sigurnosna situacija.

Ministar Mektić jedan dan najvećim sigurnosnim izazovom smatra političku nestabilnost svoje zemlje, a već drugi dan kaže da su najveća sigurnosna prijetnja BiH “vanjski neprijatelji”.

– Mogu potvrditi da raspolažemo informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke osobe, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušala je kombinirati jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, prije svega nakon izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinite i nebulozne. Da bi se potvrdila i opravdala njezina teza, pokušalo se iskonstruirati jednu takvu priču – kazao je Mektić za portal Radiosarajevo.ba.

– Mi smo to dulje vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, poduzeli smo neke mjere da se to spriječi – dodao je ministar Mektić.

Ministar Mektić, s kojim smo pokušali kontaktirati i telefonski i SMS-om, i postaviti mu pitanje zašto dan prije nije spomenuo takve vrste optužbi, nije nam se htio javiti ni odgovoriti. Žurnal tvrdi da posjeduje dokumente kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH u kojima se navodi da je cilj bio da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je utvrdila da je “BiH leglo terorizma”.

Kako piše Žurnal, “sve te aktivnosti provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriju BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe, kojeg su čak i nizozemske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza s institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković, kojem je čak dan na raspolaganje i službeni auto Vlade Republike Hrvatske s diplomatskim tablicama.”

U priopćenju ureda zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića navodi se da su plasirane gnusne laži, da je tekst na portalu žurnal.info “pokušaj skretanja pozornosti s prave borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala”, a što on glasno zagovara u svom radu cijeli mandat, “a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosnog stanja, što je jamac cjelokupnog napretka BiH”. “To ujedno oslikava”, kaže se u priopćenju, “jasnu smjernicu politike HDZ-a BiH i nikakve lažne konstrukcije neće nas omesti na tom putu. Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost s priče o povratku državljana BiH koji su bili dio postrojba ISIL-a.”

BiH držimo partnerom

Tvrdnje ministra Mektića komentirao je i premijer Andrej Plenković.

– Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji – rekao je Plenković.

Mektićeve izjave demantirala je SOA u svome priopćenju. ”Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Borba protiv terorizma prioritet je rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe”, navodi se u priopćenju SOA-e.

>>Kolinda Grabar-Kitarović - Obraćanje predsjednice u povodu 4 godine mandata

Komentara 44

TR
tramontana
08:21 15.03.2019.

Da bi se moglo četnikovati i prizivati čika Dražu i Mladića, dobro dođe napad na HR. Ono malo Hrvata što je ostalo uz pomoć Komšiča će rastjerati. No, bilo je i gorih vremena. HR danas slobodno diše, a disti će i Hrvati u BiH.

DU
Deleted user
08:18 15.03.2019.

A one koji nisu htjeli nositi oružje su stalno maltretirali porukama da je i sirnica burek. jadni bošnjaci su zbog nemogućeg terora koji je vršen na njih od strane hrvatske obavještajne službe, koristeći burek kao glavo oružje, ipak popustili ii počeli nositi oružje u džamije iako su cijeli život bili pacifisti koji oružje ne mogu vidjet niti na slici!!!!

DU
Deleted user
09:00 15.03.2019.

uz granicu u BIH je više kuća imalo zastavu islamske države, ako to nije terorizam, što je ? Pinata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije