Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako prepoznati fotomontažu

Specijalist za obradu fotografija prokomentirao nam je montažu ministra Tolušića i prostitutke

24.01.2019.
u 16:43

Ako želite napraviti realističnu fotomontažu, potrebno je paziti na stvari kao što su kut svjetla, boje...

Ne daj Bože da se nekome dogodi to što se događa meni i da se nađe na mom mjestu, kazao je ministar Tomislav Tolušić za Večernji list komentirajući fotomontaže koje su se pojavile u medijima.

Na njima se vidi osoba zamućena lica kojem na krilu sjedi prostitutka, a vidi se i bijeli prah. Vlada je poručila kako je ovo podmukli pokušaj destabilizacije i kompromitiranja Vlade.

Ovaj slučaj odlučili smo prokomentirati s Karlom Tothom, specijalistom za obradu fotografije, koji nam je objasnio i kako prepoznati montaže te što je potrebno da se napravi realistična fotomontaža.

VIDEO Kako prepoznati fotomontažu

Ako želite napraviti realističnu fotomontažu, potrebno je paziti na nekoliko stvari kao što su kut svjetla, boje, slična rezolucija fotografije, ali i to da su one snimljene istim uređajem i u istim uvjetima, rekao nam je Toth.

Objasnio nam je i da je za fotomontažu potrebno sat i pol pod uvjetom da su zadovoljeni svi uvjeti, a ako nisu, onda je potrebno šest i više sati. Za izradu realistične fotografije visoke rezolucije potrebno je mnogo znanja.

Koliko je potrebno da se svlada Photoshop?

– Neke osnovne stvari može se naučiti za nekakvih 50 do 60 sati – rekao je Toth i dodao da bi se osoba tada upoznala s osnovnim alatima

Rekao je i kako bi neke naprednije stvari osoba mogla naučiti u tih 50, 60 sati samo ako se uči fotomontaža.

Kako prepoznati montaže?

– Uvijek se traže oštri rubovi i zamućenja – rekao je Toth i dodao da se primjećuju razlike u rezolucijama.

Jedan od načina je i provjera metapodataka, a Toth kaže kako bi to prvo išao provjeriti jer oni signaliziraju da se nešto radilo na fotografiji. Metapodaci nam otkrivaju podatke o fotografiji, među kojima se nalazi i ime uređaja kojim je napravljena fotografija, datum, vrijeme...

Toth je za Večernji list analizirao i fotomontaže kojima se pokušalo diskreditirati ministra Tomislava Tolušića.

– Što se tiče osvjetljenja na osobama, ono je realno. Boja je realna, položaj, pozicije, perspektiva... sve je poprilično realno. Teško je odlučiti je li montaža ili nije jer je njegovo lice totalno zamućeno. Teško je uopće reći je li rađena montaža ili nije – rekao je Toth.

Dodao je kako u ovom slučaju moguće da je zamijenjeno samo lice ministra, a ne ''kompletna glava, tijelo ili pozicija''.

Komentara 87

Avatar ukurtapash
ukurtapash
18:48 24.01.2019.

ju, vid bre bore rasete. e je i za ovaj vecernjak svakakav ___m pise...

DU
Deleted user
19:06 24.01.2019.

Hahaha.... napisah u prethodnom komentaru da ne bi bila tolika hajka da mu je na koljenima sjedio dečko, obrisaše ga na brzaka.....

Avatar Mamlazac
Mamlazac
02:25 25.01.2019.

Kog vi zafrkavate??? Tip na slici je pola metra manji od Tolucica, neki liliputanac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije