Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DELOŽACIJA Nastavljaju se iseljavanja ljudi iz stanova koje su legalno otkupili nakon rata

Specijalci branitelja s obitelji izbacili na ulicu

20.11.2008.
u 23:00

U Mostaru se nastavljaju deložacije, uglavnom ratnih vojnih invalida, a temelje se na sumnjivim zahtjevima za povrat stana koji su se počeli pojavljivati nakon isteka roka u kojem su ti zahtjevi trebali biti predani.

Sve uložili
Obitelj Josipa Livaje nedavno je deložirana iz stana koji su uredno otkupili prije nekoliko godina i u njega uložili sve što su imali. Sud je odlučio stan vratiti prijeratnom vlasniku koji je trenutačno u Njemačkoj i ne namjerava se vraćati u Mostar.

– Kako bi apsurd bio veći, nekoliko dana nakon deložacije dobio sam rješenje iz gruntovnice kako je sporni stan moje vlasništvo 1/1.

Sud je donio odluku o deložaciji, a da uopće nije poništen ugovor kojim sam ja otkupio taj stan, što je pravni nonsens.

Čak sam dokazao da zahtjev za povrat koji je predao prijašnji vlasnik nije valjan, ali sud nije prihvatio moje dokaze – rekao nam je Josip Livaja. Njega i njegovu obitelj izbacio je iz stana interventni vod MUP-a, kao da je riječ o najvećem kriminalcu, a ne o ratnom vojnom invalidu. Osim Josipa i njegove obitelji, s njima je tada u stanu bila i njegova teško bolesna majka. Žena je preminula tjedan nakon deložacije.

– Čak je federalni pravobranitelj zatražio odgađanje deložacije zbog bolesti majke koja je bila na smrtnoj postelji, ali ni to nije prihvaćeno.

Svaki tjedan slali su nam policiju na vrata da nas deložiraju i to više nismo mogli psihički izdržati. Zadnji put poslali su nam interventni vod, specijalce. Sreća da je dijete bilo u školi pa to nije vidjelo – pričaju nam Livaje.

Sol na ranu je izjava nekog službenika koji je Livajama rekao kako će oni na ulicu, a teško bolesna majka vjerojatno u starački dom.

Demonstracija sile
– To je bila demonstracija sile. Čak su i neki policajci odbili sudjelovati u deložaciji zato što su moji ratni prijatelji s kojima sam bio u vojnoj policiji – kaže Livaja. Josip se obraćao i županijskim institucijama, odnosno Ministarstvu branitelja, ali je posvuda naišao na zatvorena vrata i šutnju.

– Pričao sam s ministrom za branitelje Sarajevske županije i rečeno mi je da bi sve bilo riješeno za pet minuta da sam gore.

I ministar branitelja Hercegovačko neretvanske županije Albert Šunjić zna za cijeli događaj, ali svi samo ponavljaju kako je to u ovlasti županija i da ništa ne mogu učiniti – priča Josip.

Obitelj Livaja, koja je inače u ratu protjerana iz Konjica, trenutačno je u mostarskome prigradskom naselju Ortiješ, u prizemlju kuće čiji je vlasnik rekao da će mu platiti stanarinu kad budu mogli. Samo zbog toga ta obitelj nije na ulici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije