Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

SPC: Stepinac 
je 'ugledni katolički pastir...'

Naslovnica 16. 7. 2017.
16.07.2017.
u 00:09

Predstavnici SPC-a žestoko su se suprotstavili kanonizaciji kardinala Stepinca praktički ga prikazavši kao sudionika u zločinima NDH

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srbijanski povjesničari na posljednju sjednicu, koja je održana ovoga tjedna u Vatikanu, došli su s opstruirajućim stavovima i novim optužbama protiv kardinala Alojzija Stepinca te svojim zaključkom i izjavom koju su željeli nametnuti kao konačnu.

Bilo je to hrvanje, a ne dijalog. Na svu sreću, Državno tajništvo Svete Stolice pripremilo je unaprijed dokument zajedničke izjave, koji je predočen objema stranama i na taj je način bilo onemogućeno nametanje bilo kakvoga novog okvira.

Prema našim informacijama, predstavnici SPC-a nisu htjeli ni čuti da se kardinal Stepinac spomene kao blaženik, ali prihvatili su formulaciju da je riječ o „uglednom katoličkom pastiru u osobito teškom povijesnom razdoblju“. I to ponajviše zahvaljujući komunističkom progonu, koji nije sporan za SPC.

>> Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Životna priča Marina Čilića: Umalo je odustao od tenisa jer nije imao s kim trenirati

>> Intervju - Miro Cerar: Slovenija neće odstupiti ni milimetar od presude Arbitražnog suda

>> Ispovijest - Darko Hudelist: Bio sam pred samoubojstvom, a onda sam pronašao Boga

>> Sunčica Lalić: Sa stranim partnerima gradim milijunski projekt u Slavoniji

Komentara 100

PR
prajdali100
22:04 15.07.2017.

Stepinac je svetac a Amfilohija i druzinu prikljuciti na aparate ako im nije dobro.Da li je netko igdje procitao da su se bunili na rehabilitaciju Draze Mihailovica, Nedica, parastosa za koljaca Ljotica.....S njima se nema sto pricati.

KA
kapunjohan
21:19 15.07.2017.

Pravoslavna crkva i srbski političari neće nikad pristati na to, da se Stepinac proglasi svecom, iako za to nemaju valjanih kontraargumenata i konačno oni proglašavaju svoje svece i za to ne pitaju Vatikan. Njihovi argumenti ,,nije dovoljno učinio,, ,,nije osudio,, i slično su bezvrijedni, važno je da se osobno nije ogriješio u nevolji drugih ljudi pa ako je uz to učinio makar nešto pozitivno ,je sasvim dovoljno, da ga se ne može okaljati. Nema nikakve valjane prepreke, niti sa strane onihkoji ga ne žele i zato taj posao treba dovršiti- Stepinac je bio visoko moralan čovije, žrtva, spasio je katoličku vijeru u Hrvatskoj i po katoličkoj crkvi mora biti proglašen svecom.

BH
Bunjevac=Hrvat
22:43 15.07.2017.

Čim papa proglasi Stepinca svetim Srbija treba na svom teritoriju i o svom trošku da izgradi barem jednu katoličku crkvu posvećenu sv.Alojziju Stepincu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije