Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena vrsta

Spasili podolsko govedo: Nabavili bika iz Mađarske

Podolac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/3
09.11.2012.
u 08:52

Stado od 20 grla podolca nabavljeno je prije osam godina, a zaštitari prirode su htjeli ovu ugroženu vrstu slavonsko-srijemskog, nekada radnog goveda očuvati od nestanka

Dok se jutarnja magla polako diže s pašnjaka Orlinci u blizini naselja Krapje, djelatnici Parka prirode Lonjsko polje Marko Stublija, čuvar, i Dražen Ivaštinović, stručni voditelj u parku, svakodnevno dolaze obići i nahraniti stado podolskog goveda. Stado od 20 grla podolca nabavljeno je prije osam godina, a zaštitari prirode htjeli su ovu ugroženu vrstu slavonsko-srijemskog, nekada radnog goveda očuvati od nestanka. Zbog dobre brige i želje da pridonesu biološkoj raznolikosti u Lonjskom parku danas je na pašnjacima 85 grla.

Kako se razina vode u rijeci Savi podigne, do pašnjaka Orlinci moguće je doći samo traktorom i blatnjavim poljskim putem. Stado prepoznaje glas čuvara Marka koji ih zove i vabi poslasticom iz vreće. Predvodnik krda je bik Vag, stado oprezno prilazi iz dubine polja promatrajući pridošlice.

– Dio krava ima telad i odrasli u stadu paze na njih pa su sada posebno oprezne. Sumnjam da bi nekome uspjelo uzeti tele. Pogledajte njihove rogove, izgledaju zastrašujuće i odvratili bi svakoga s naumom da im priđe. U svoju blizinu puštaju tek nas koje poznaju, a i mi se držimo na pristojnom odstojanju – kaže Marko koji posao čuvara obavlja nekoliko godina.

Do veljače očekuje se još dvadesetak telića. Otkako su nabavili bika Vaga iz Mađarske, stado se stalno povećava. Stručni suradnik Dražen Ivaštinović kaže da je podolac vrlo otporan i izdržljiv pa cijelu godinu stado boravi na otvorenome.

– Od dolaska stada krave su se obično telile noću, ali u zadnje vrijeme primijetili smo da se to promijenilo. Povećao se i broj čagljeva i čopor kruži oko stada vrebajući kako bi ugrabili nezaštićenu telad, a nejako mlado tele dobra je prilika. Iako su uvijek na oprezu, možda zbog opasnost od čagljeva, priroda se pobrinula da krave donose na svijet telad po danu – rekao nam je Dražen.

Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj nego je i od međunarodnog značaja kao prebivalište ptica močvarica. Djelatnici parka posjetitelje povedu na pašnjake Orlince da bi im s ponosom pokazali podolce, ove zanimljive i još uvije rijetke životinje koje su spasili od nestanka, a podolsko govedo svojom veličinom, izgledom i ogromnim rogovima promatrači uvijek gledaju s poštovanjem. No pohvaliti će se prirodnjaci da zbog očuvanja vode brigu i o drugim zaštićenim pasminama životinja, o turopoljskoj svinji, autohtonoj hrvatskoj pasmini kojoj također treba zaštita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije