Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća Germanwingsa

Nogometaš Armin: Kako sam izbjegao avion smrti

Germanwingsov Airbus A320
Foto: Reuters
1/9
02.04.2015.
u 14:00

U kalkuliranju s troškovima, odlučeno je da se momčad podijeli u tri skupine i putuju u tri zrakoplova iste kompanije

Nogometaši i stručni stožer švedskog trećeligaša Dalkurda imali su nevjerojatnu sreću jer se u posljednji trenutak nisu ukrcali na zrakoplov Germanwingsa koji je pao u francuskim Alpama. Svi putnici i članovi posade zrakoplova, njih 150, poginuli su u nesreći, a švedski nogometaši samo se promjenom plana letenja u posljednji trenutak nisu ukrcali na zrakoplov na liniji Barcelona - Düsseldorf. U ovoj nesreći poginuo je bračni par podrijetlom iz BiH koji je živio u Njemačkoj - Emira i Fehret Smailagić, a tragediju je, spletom slučajnih okolnosti, sa švedskim nogometnim klubom Dalkurd iz Borlängea, izbjegao i Armin Tanković, rodom iz BiH koji nastupa za spomenuti klub.

Podijeljeni u tri zrakoplova

Podsjetimo, nogometaši iz švedskog grada Borlängea nisu bili zadovoljni činjenicom da bi dugo čekali u Düsseldorfu na let prema domovini, pa su se odlučili podijeliti i ukrcati na tri leta iz Barcelone prema Zuerichu i Münchenu, umjesto da cijela momčad ode kobnim letom u sigurnu smrt. Nakon tragedije za koju je saznao tek pri dolasku u Stockholm, Armin je još uvijek u šoku. Prema njegovim riječima, nogometna ekipa za koju nastupa nalazila se na pripremama u okolini Barcelone, jer su klimatski uvjeti idealni s obzirom na klimu u Švedskoj. Planirajući povratak, rukovodstvo kluba izabralo je upravo let na liniji Barcelona - Düsseldorf.

Međutim, u kalkuliranju s visinom troškovima, u posljednjem trenutku odlučeno je da se momčad podijeli u tri skupine i da putuju s tri zrakoplova iste kompanije. Tako je jedan dio ekipe letio za Bruxelles, a dvije skupine u dva različita zrakoplova za Munchen. Armin ističe kako je većini u klubu bilo pomalo čudno što se tim podijelio u tri skupine, jer se nikad nije događalo da se ekipa na takav način razdvaja.

No, kako Šveđani vode računa o novcu, i ne vole ga rasipati, netko iz rukovodstva kluba izračunao je da je to najjeftinija verzija za povratak, a klubu je svaka kruna važna. 

Još u šoku...

Ono što Armina najviše pogađa je činjenica da su na čekiranju u zračnoj luci u Barceloni bili zajedno s putnicima koji su letjeli za Düsseldorf. Kako je zračna luka u Barceloni jako prometna, svakih desetak minuta polijetao je jedan zrakoplov. Naravno, ni slutili nismo što će se poslije dogoditi. Armin se nalazio u skupni nogometaša koji su poletjeli za Munchen. Kada su sletjeli u Munchen čuli su da je pao jedan zrakoplov, ali tek kada su sletjeli u Stockholm saznali da se radi o zrakoplovu kojim je trebala poletjeti i ekipa švedskog Dalkurda.

Kada smo saznali što se dogodilo, svi smo bili u šoku, a na mobitele su neprestano stizali pozivi, rodbine i prijatelja, a i mi smo u tim trenucima nastojali što žurnije odgovoriti na pozive i obavijestiti rodbinu da smo sretno sletjeli. Jeza nas još prožima kad pomislimo da smo u tom nesretnom zrakoplovu trebali biti i mi i da nas je u posljednjem trenutku spasio desetak tisuća kruna jeftiniji aranžman, kazao je za mjesečnik Bosanska pošta, glasilo bh. dijaspore za Skandinaviju, Armin Tanković koji u ovoj sezoni brani boje švedskog ligaša Dalkurda.

>>Kopilot Lubitz je 2009. Lufthansi rekao za 'tešku depresivnu epizodu'

>>Ime koje treba ostati zapamćeno: Heroj tragičnog leta Germanwingsa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije