Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrinjavanje životinja

Spasila kujicu sa štencima, iz grada Našica kažu - to je obveza svakog nalaznika

Foto: Privatni album
1/11
17.09.2018.
u 20:13

Dvorište Sonje Petrović od 3. srpnja bogatije je za pseću obitelj koju je pronašla na gradskom groblju i zbrinula ih umjesto Grada. Nakon puno dopisivanja odobrena joj je jednokratna novčanu pomoć, a za pse nitko ne pita

Našičanka Sonja Petrović s ulica grada spasila je desetke životinja, nikad nije razmišljala koliko to košta i koliko će joj trebati da im pronađe dobar dom. Uvijek su je vodili ljubav i empatija prema bićima koja si ne mogu sama pomoći.

Bilo je tako i 3. srpnja, kad je s groblja u svoj dom povela kujicu i pet tek okoćenih štenadi.

– Nisu imali tamo nikakve šanse da prežive – ispričala nam je kako je sve počelo. Kaže, nikada nije tražila bilo kakvu pomoć, no kako kod kuće ima šest pasa, neki od njih ostali su nakon što ih je spasila s ceste, odlučila je podsjetiti Grad da je njegova obveza zbrinjavanje napuštenih životinja. Kad je pse zbrinula, obavijestila je komunalnog redara te veterinara koji je član povjerenstva za zaštitu životinja. Grad nema sklonište, kaže, pa sklonište nije ni mogla obavijestiti (Grad nije imao ni ugovor sa skloništem, op. a.).

– Gospodin Krešimir Kašuba, veterinar iz povjerenstva, obećao mi je da će pronaći rješenje kako bi pokrili troškove ako psi ostanu kod mene – prisjeća se prvih telefonskih razgovora s odgovornim osobama u Gradu. No, kako je vrijeme odmicalo, shvatila je da su to bila samo pusta obećanja. Na mailove joj nisu odgovarali, pse je trebalo hraniti, cijepiti, a bilo je i dodatnih veterinarskih troškova.

– Stalno su prebacivali odgovornost jedni na druge. A kad je Grad potpisao ugovor sa skloništem u Normancima, odmah su mi rekli da nema mjesta i da se još malo strpim. Ne bih ja ni dopustila da tako mali štenci idu u sklonište, samo sam tražila da mi pomognu – priča nam gospođa Sonja.

Zašto se oglušuju na obvezu koju imaju prema Zakonu o zaštiti životinja, zašto ne odgovaraju na mailove Sonje Petrović i kako će riješiti problem, odnosno umjesto sugrađanke koja je zbrinula napuštene životinje preuzeti svoju odgovornost, pitanja su na koja smo odgovore zatražili iz grada Našica.

– Grad Našice nastoji ispuniti svoje obveze po Zakonu o zaštiti životinja. U slučaju gospođe Sonje Petrović Grad ne može isplaćivati financijska sredstva fizičkoj osobi koja nema registrirano sklonište za životinje. Svaki nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u najkraćem roku, a najkasnije u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište za životinje ili komunalno redarstvo, osim ako je životinju u tom roku vratio posjedniku. Nalaznik napuštene životinje mora pružiti životinji odgovarajuću skrb do vraćanja posjedniku ili do smještaja u sklonište za napuštene životinje. Svakako ćemo o tome obavijestiti i gospođu Petrović – piše u odgovoru Grada.

Osim obavijesti koje u odgovoru spominju, o konkretnim potezima nismo ništa doznali. No, Sonja Petrović kaže da joj je nakon razgovora s gradonačelnikom odobreno 1500 kuna jednokratne pomoći. Kako su psi i što će biti s njima, kako će ih udomiti, nitko nije ni pitao. O svemu je obavijestila i veterinarsku inspekcija i ministra, no do sada se nitko nije oglasio.

Komentara 3

BU
bugatti
20:59 17.09.2018.

Bravo,Bravo !

NA
narcis660
22:14 17.09.2018.

Uvijek postoji neka dobra duša i hvala bogu da je tako....jadne nedužne životinje...

Avatar Jean-Michel Nicolier
Jean-Michel Nicolier
21:07 17.09.2018.

Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije