Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVLAČENJE IZ DUBINA

Spašavanje u nebozemlju: Upao u neistraženi dio špilje i ozlijedio se

'08.06.12, Zadar - Povrijedjeni speleolog zaglavio se na dubini vecoj od 500 metara u jami Kita Gacesina, na juznom Velebitu, a akcija spasavanja najvjerovatnije ce trajati vise dana jer se unesreceni
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
1/4
09.06.2012.
u 08:00

Marijan Marović (29) u Kiti Gaćešini zapeo je na 520 metara dubine. U akciji izvlačenja 
GSS-ovci iz cijele zemlje

Gotovo na samom dnu jame Kite Gaćešine u južnom dijelu Velebita na dubini od 520 metara od četvrtka navečer od 22 sata teško ozlijeđen leži speleolog Marijan Marović (29) iz Zagreba. Njemu je, dok je s još 14 kolega speleologa istraživao jamu kod predjela nazvanog Nebozemlje, pukla sidrišna pločica te je „proklizao" po užetu i pao s visine od pet metara te ostao ležati. Oko tri sata ujutro u petak članovi Gorske službe spašavanja dobili su prvu informaciju o stradavanju i poziv upomoć.

Splet kanala i vertikala

Naime, dvoje Marovićevih kolega krenulo je nakon njegova stradavanja na put dug oko dva kilometra prema izlasku iz ovog sustava jama, najvećega u Hrvatskoj. Pješačili su oko četiri sata i tada je GSS dobio informaciju da je u jami Kita Gaćešina speleolog nastradao i teško ozlijedio kralježnicu. Za to je vrijeme pokraj njega bila njegova djevojka, također speleologinja, te njihovi kolege.

– Oko 8 sati liječnica HGSS-a, koja je helikopterom stigla iz Zagreba, sa spasiocem je krenula prema unesrećenom kojega su kolege smjestili u improvizirani bivak. U jamu su se uputili i spasioci-mineri kako bi specijalnim mecima proširili uske dijelove jame da se nosila s unesrećenim mogu iznijeti na površinu kroz kanale duge dva kilometra te penjački vrlo zahtjevne vertikale. GSS-ovci će nakon njih provjeriti sigurnost konopa i klinova. U jami je i tim koji postavlja vezu, svojevrsni speleofon – kazali su iz GSS-a i potvrdili da je jučer oko podneva liječnica i stigla do Marovića. U dosad najzahtjevnijoj akciji spašavanja u Hrvatskoj sudjeluje stotinjak GSS-ovaca, a pomažu policija i liječnici.

Pedesetak GSS-ovaca krenulo je oko podneva u jamu otkrivenu, kako nam je rečeno, prije šest godina, koja je duga oko 22 kilometra. Spuštanje prema unesrećenom i njegovim kolegama trajalo je četiri sata, a u temperaturnu razliku i sami smo se uvjerili dolaskom na ulaz u jamu, iz koje je zbog hladnoće izlazila para. I dok je izvan Kite Gaćešine oko podneva bilo gotovo 30 Celzijevih stupnjeva, na dnu jame bilo je nekoliko stupnjeva iznad ništice.

– Kolege speleolozi oko stradaloga postavili su šator od folije kako bi mu bilo manje hladno. Hrane ima za četiri dana, a koliko imamo informacija, Marijan nije životno ugrožen. Znamo zasad da ima ima hematom na leđima kod kralježnice i da leži – rekla nam je Silvija Domitrović, zadužena u GSS-u za kontakt s novinarima. Dodala je da će akcija spašavanja trajati dva dana i da svaki od pedesetak GSS-ovaca ima svoj zadatak i raspored u akciji. Jučer kasno popodne javili su nam da je Marović ipak pokretan, ali slabije, i da ga je liječnica uspjela zbrinuti.

Majka pita za sina

U svojevrsnom stožeru na Crnovcu na južnom dijelu Velebita stalno su sastanci, ondje su članovi iz Zagreba, Karlovca, Samobora, Rijeke, Gospića, Zadra, Splita, Delnica i Pule, svi se nadaju i vjeruju u da će akcija do večeras uspješno završiti.

Marijan Marović je, doznajemo i od Dalibora Paara, pročelnika komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, iskusan speleolog s višegodišnjim iskustvom u istraživanju jama, završio je speleološku školu Velebit, član je biospeleološkog društva.

– On je educiran i uvjeren sam da nesreća nema veze s iskustvom, nego s okolnostima na terenu – kaže Paar.

Marović je i student na PMF-u u Zagrebu, u koji se obitelj doselila tijekom rata iz Petrinje, u kojoj imaju obiteljsku kuću.

– Zvali su me iz GSS-a i rekli mi da mi je sin ozlijeđen. Znate li vi što se dogodilo? Sišla je do njega i liječnica, čula sam se i s njom, utvrdila je da je pri svijesti, pokretan, ali natučen. Mene je on nazvao dva dana ranije i rekao mi da ide na Velebit s djevojkom. On se time bavi već nekoliko godina, znam da je s njime sada na dnu jame i djevojka. Htjela sam doći na Velebit, ali su mi rekli iz GSS-a da ne trebam prije subote i da će najvjerojatnije biti izvučen iz jame danas navečer. Tada ću doći – rekla nam je uplakanim glasom prestrašena Zlata Marović, majka unesrećenog Marijana. (surađivali al/VLM, rr/VLM, ap/VLM)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije