Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omražen euro

Španjolsko selo vratilo pezetu kao službenu valutu

Pezeta
AFP/PIXSELL
13.02.2012.
u 21:31

Procjenjue se da su španjolski građani sačuvali pezete koje danas dosežu vrijednost od 1.7 milijardi eura

Očajni stanovnici jednog španjolskog sela dosjetili su se kako stati na kraj gospodarskoj krizi pa su kao sredstvo plaćanja, umjesto omraženog eura, počeli koristiti stare pezete.

Kako prenosi Daily mail, žitelji Villamayora de Santiaga, sela koje se nalazi 150 kilometara južno od Madrida, odlučili su na svjetlo dana iznijeti pezete koje su prije deset godina, odnosno kad ih je euro zamijenio kao sulžbenu valuta, brižljivo spremili pod svoje madrace. Potez je to koji je, uz nostalgiju za prošlim vremenima, uzrokovala i izrazito visoka razina nezaposlenosti koja u toj regiji premašuje nacionalni prosjek. Naime, čak je trećina stanovnika sela, odnosno njih 2500, bez posla.

Od siječnja je 30-ak poslovnjaka kao sredstvo plaćanja počelo prihvaćati i pezete, a ta se riskantna odluka pokazala izvrsnim potezom. Stanovnici su posegnuli za zalihama stare nacionalne valute te su u mjesec dana potrošili pezete u protuvrijednosti 6000 eura. Vjeruje se kako bi odvažnost ovih seljana mogla potaknuti ostale Španjolce na sličan potez. Procjenjue se da su španjolski građani sačuvali pezete koji danas dosežu vrijednost od 1.7 milijardi eura.

Plaćanje pezetima mogućnost je koje se Španjolska nikad nije odrekla budući da Državna banka nije odredila krajnji rok za predaju starog novca pa se on i danas, bez ikakvih problema, može zamijeniti za eure.

Komentara 12

UK
Ugo Kajvez
23:15 13.02.2012.

Može se očekivati bijeg iz eura ?? ........... ali pazite u što pretvarate svoje euriće, ........

TO
Toni50
21:59 13.02.2012.

Španjolsko selo vratilo pezetu kao službenu valutu , naravno da su i seljaci pametniji od *****a u Briselu !

Avatar tomasesi
tomasesi
22:09 13.02.2012.

Jedina zemlja koja se raduje toj EU ništariji je Hrvatska. Al\' sreća je lijepa samo dok se čeka. Vrijeme će pokazati da dobro zborim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije