Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Španjolsko pravosuđe zabranilo istragu sudca Garzona o frankizmu

07.11.2008.
u 18:26

Španjolsko pravosuđe u petak je odlučilo zabraniti iskapanje zajedničkih grobnica, koje je naredio sudac Baltasar Garzon, dok se ne očituje o zakonskoj utemeljenosti njegove istrage o "zločinima protiv čovječnosti" u doba Frankove diktature, doznaje se od pravosudnog izvora.

Kolegijalno tijelo sudaca Vrhovnoga suda, kojemu pripada sudac Garzon, s deset glasova prema pet prihvatilo je zahtjev državnog odvjetništva u tom smislu, rekao je taj izvor i potvrdio informacije španjolskih glasila.

Sudac Garzon izazvao je oštru političko-pravnu raspravu kada je 16. listopada pokrenuo prvu istragu u povijesti Španjolske o republikancima "nestalim" u Građanskome ratu (1936.-1939.) i u doba Frankove diktature (1939-75.) i "zaboravljenim" na grobištima.

Pozivajući se pravno na "kontekst zločina protiv čovječnosti" pristaša frankizma, Garzon je zapravo prekršio zakon o amnestiji donesen radi nacionalne pomirbe 1977., dvije godine nakon smrti generala Francisca Franka.

Državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku, ocjenjujući da su ti politički zločini obuhvaćeni zakonom o oprostu i da u doba kad su počinjeni međunarodno pravosuđe još nije bilo uvelo pojam zločina protiv čovječnosti.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije