Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANJOLSKO PROLJEĆE

Španjolski socijalisti izgubili izbore u sjeni masovnih prosvjeda

španjolska prosvjedi
reuters
22.05.2011.
u 17:32

Socijalistički premijer Zapatero plaća cijenu saniranja financijske krize koja je prouzročila rekordnu nezaposlenost

Madrid se danas, na dan regionalnih i općinskih izbora, probudio uz tisuće mladih u šatorskom naselju na središnjem trgu Puerta del Sol na kojemu je i gradska vijećnica. Na trgu su prenoćili nakon masovnog prosvjeda na kojemu je večer prije bilo čak 30.000 ljudi kršeći tako zakonske odredbe o zabrani okupljanja dan prije izbora. Policija ipak nije nasilno provodila zakon, to više što su prosvjedi prošli potpuno mirno.

Izgubljena generacija

– Policija nas se ne usudi tjerati – konstatira Dante Scherma, 23-godišnji student koji je iskočio kao glasnogovornik prosvjednika. Ministar policije Alfredo Perez Rubalcaba objašnjava kako “policija postoji da bi rješavala probleme, a ne da bi ih stvarala”.

Prosvjedi koji su započeli prije osam dana, vođeni revolucionarnim duhom sa sjevera Afrike, privlače sve više mladih u gradovima Španjolske. Uz Madrid, prosvjedi su se proširili i na Barcelonu, Valenciju, Sevillu i Bilbao. Šatorsko naselje na glavnom madridskom trgu uspostavljeno je 15. svibnja. Prosvjednici pozivaju na promjene 30 godina starog izbornog sustava koji pogoduje dvostranačju te traže da se političarima koje se sumnjiči za korupciju onemogući izborna utrka. Traže i smanjenje izdvajanja za vojsku te zatvaranje nuklearnih elektrana.

Financijska kriza prouzročila je u Španjolskoj 21-postotnu nezaposlenost, najvišu u svim zemljama eurozone i dvostruko veću od prosjeka EU. Među mladima ona je još stravičnija i kreće se oko 40 posto, pa je čak i MMF upozorio da se mlade Španjolce može smatrati “izgubljenom generacijom”. Ukupan broj nezaposlenih u zemlji je blizu pet milijuna, najveći od 1997. godine. Zemlji se ne smiješe ni dobre prognoze. Za 2011. predviđan je ekonomski rast od 1,3 posto, ali Španjolska banka već je ustvrdila da je ta procjena preoptimistična.

“Bez posla, bez kuće, bez budućnosti, bez straha”, “Naši snovi ne stanu u vaše glasačke kutije”, “Mi nismo protiv sistema, nego je sistem protiv nas” neke su od poruka na transparentima koji su okupirali znameniti madridski trg.


Zapateru simpatični

Prosvjednici ističu da nisu pod utjecajem političkih stranaka. Birače su pozvali da na izborima učine svoje listiće nevrijedećima ili glasaju za manje, alternativne stranke. Analitičari procjenjuju da je Socijalistička stranka premijera Josea Luisa Rodrigeza Zapatera pred ponižavajućim porazom poslije kojeg će slijediti i poraz na općim izborima u ožujku 2012. Ispuhujući balon svjetske financijske krize, socijalisti su bili prisiljeni uzimati od tradicionalnih saveznika. Da bi sanirali dugove, krenuli su u rezanje plaća i prava radnika i umirovljenika. Premijer Zapatero kazao je da razumije njihove brige te im je zahvalio što prosvjedi protječu mirno, a ministrica obrane Carme Chacon rekla je da neke od ciljeva pokreta smatra ne samo razumnima nego i ostvarivima.

Komentara 20

IR
irani
17:48 22.05.2011.

Nesposobnost, korupcija i naivnost. . Nazalost, nema magicnog lijeka. . :(

OB
-obrisani-
18:01 22.05.2011.

u 17:48h irani je napisao/la: Nazalost, nema magicnog lijeka. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ima... ima kriviti cioniste... pa se onda bolje osjecamo

OM
omerto
20:16 22.05.2011.

Marsi, naravno alternativa postoji. To je jedan dobar svjetski rat i uvođenje NWO. Hahahaha, ovo, naravno, neće cenzurirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije