Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na aerodromima i u lukama

Španjolska uvrstila Hrvatsku među rizične zemlje: Putnici moraju imati PCR test

Coronavirus - Tenerife
Foto: Andres Gutierrez/DPA/PIXSELL
1/3
23.11.2020.
u 14:06

Ta je mjera uvedena za sve putnike, bez obzira na nacionalnost, koji dolaze iz 65 država označenih rizičnima.

Španjolska je u ponedjeljak počela tražiti od putnika iz inozemstva, uključujući i one iz Hrvatske, potvrdu o obavljenom PCR testu na koronavirus nastojeći tako zaustaviti širenje zaraze na svom teritoriju. Potvrdu o testu, napravljenom unutar 72 sata prije dolaska, moraju imati putnici koji slijeću na aerodrome ili uplovljavaju u morske luke.

Ta je mjera uvedena za sve putnike, bez obzira na nacionalnost, koji dolaze iz 65 država označenih rizičnima. U njima je trenutačno više od 150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika. Kako bi se odredilo dolazi li putnik iz "rizične zemlje", prati se karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Karta se aktualizira svakih 15 dana.

Prije ulaska u Španjolsku potrebno je ispuniti formular preko internetske aplikacije "Spain Travel Health", u kojem je od ponedjeljka i pitanje ima li putnik negativan PCR test na koronavirus napravljen u posljednja 72 sata.

Ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je prije deset dana da će putnici biti kažnjeni novčanim iznosom do 6000 eura otkrije li se da nemaju potvrdu.

Video – U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

 

Putnici pristigli bez potvrde o obavljenom testu na aerodromu će biti podvrgnuti brzom testiranju, o čijem rezultatu će ovisiti daljnji postupak. Prije izlaska s aerodroma putnici prolaze i kroz vrata gdje im se mjeri temperatura.

Šef španjolskog zdravstvenog stožera za borbu protiv koronavirusa Fernando Simón rekao je kako će utjecaj ove mjere biti mali jer ni ranije nije bilo zabilježeno mnogo slučajeva inficiranih putnika prilikom ulaska u Španjolsku. "No poneki slučaj infekcije bit će otkriven", rekao je.

Od srpnja je koronavirus otkriven kod 4327 ,od ukupno 1,4 milijuna putnika koji su od tada ušli u Španjolsku. Zrakoplovi koji slijeću na španjolske aerodrome uglavnom su poluprazni, a stranih turista gotovo i nema.

Udruge hotelijera i zrakoplovnih kompanija tvrde kako će inzistiranje na obavljenom PCR testu dodatno smanjiti broj dolazaka u zemlju. "Ako avionska karta na kraćem letu stoji između 30 i 50 eura, a moraš platiti 100 eura za PCR test, vjerojatno ćeš odustati od putovanja", rekao je Javier Gándara, predsjednik udruge zrakoplovnih kompanija ALA.

Komentara 5

PE
Pears
14:37 23.11.2020.

Kakav je to PRC test?

AA
aabbcc
14:14 23.11.2020.

ako i pijan vidi da je ovo politička pandemija

DU
Deleted user
14:45 23.11.2020.

nije vazno,Sanchez je tamo vec uspostavio diktaturu proleterijata,kanditat broj jedan za revoluciju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije