Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDIGNADOS

Španjolska u drugom tjednu prosvjeda mladih

prosvjedi 15-M u Španjolskoj (1)
Foto: AFP
1/3
21.05.2011.
u 21:20

U 58 gradova u Španjolskoj mladi "indignados" ("gnjevni") svoje ulične prosvjede zovu 15-M, po tome što su počeli 15. svibnja kad je okupiran madridski trg Plaza del Sol

- Ovdje sam jer sam protiv sustava, protiv svega, banaka, vlade, Narodne stranke, nezaposlenosti. Svega što spomenete. Ništa ne funkcionira. Ovo je protiv dvostranačkog sustava. Moj cilj je da se osjetim zastupljenom. Želim da političari znaju da nas ne slušaju. Ostat ću ovdje koliko god bude trebalo – sažela je duh španjolskih prosvjeda studentica novinarstva Sabina Ortega.

Španjolski "novi šezdesetosmaši" potaknuti su primjerom "arapskog proljeća", organiziraju se putem Facebooka i Twittera, kažu: "Nismo mi protiv sustava, nego je sustav protiv nas" i žele promjene, a ne "sjaši ovaj da uzjaši onaj" uobičajene u dvostranačkom sustavu.

- Dosta mi je da menom vladaju ljudi koji me ne predstavljaju. Svima nam je svega dosta, i to nam je zajedničko. Želimo dobiti svoja prava natrag – kaže Denis, jedan od demonstranata.

Mladi su očajni; polovica radne snage mlađe od 25 godina je nezaposlena. Potaknuti krizom, i stariji su im se pridružili, i broj onih koji su u šatorima na ulicama sve više raste.

Prognoze su različite. Neki predviđaju da će se, poput onog 1968., i ovaj pokret rasplinuti zbog nedostatka jasnih i određenih ciljeva, dok drugi smatraju da se toliko nezadovoljstvo mora na neki način artikulirati i da su promejne neminovne. Jedno je sigurno: protesti su se od početnih 58 proširili na 166 gradova u Španjolskoj, već se pojavljuju i u Portugalu, i počeli su se širiti i u ostatku Europe. Čeka nas zanimljivo ljeto.

Ključne riječi

Komentara 33

PP
Pink Panter
21:45 21.05.2011.

\"Budi se Istok i Zapad, Budi se Sjever i Jug, koraci tutnje u napad Naprijed uz druga je drug.\" Strepite kapitalističi-pljačkaši, platit ćete dug narodu! Taj dan će kad-tad neminovno doći. Ako ne sada, onda za vrijeme vaše djece.

FL
flick
21:56 21.05.2011.

21.05.2011. u 21:45h Pink Panter je napisao/la: \"Budi se Istok i Zapad, Budi se Sjever i Jug, koraci tutnje u napad Naprijed uz druga je drug.\" Strepite kapitalističi-pljačkaši, platit ćete dug narodu! Taj dan će kad-tad neminovno doći. Ako nee sada, onda za vrijeme vaše djece. ------------------------------------------------------------------------- O čemu ti laprdaš? U Španjolskoj su na vlasti socijalisti.

DA
damocles
12:32 22.05.2011.

ovo vas ceka u eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije