Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sežu do 6.000 eura

Španjolska putnicima bez testa prijeti ozbiljnim kaznama: 'Moramo se osigurati'

Španjolske vlasti započele s distribucijom 10 milijuna maski u javnom prijevozu
Foto: Juan Medina/REUTERS/PIXSELL
1/6
13.11.2020.
u 16:10

Trenutno je zabranjen izlazak i ulazak bez opravdanog razloga u gotovo svih 17 autonomnih pokrajina Španjolske, poput Madrida i Katalonije, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa unutar zemlje.

Turisti i putnici koji nakon 23. studenog dođu u Španjolsku bez prethodno obavljenog PCR testa na koronavirus mogli bi biti kažnjeni novčanim iznosom do 6.000 eura, a zatim upućeni na brzo testiranje, rekla je u petak španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya.

"Te ozbiljne kazne služe kako bi se spriječilo, a ne kako bi se na njima zaradilo", izjavila je ministrica za televizijsku postaju Antena 3.

Španjolska će za deset dana tražiti od putnika iz inozemstva potvrdu o provedenom PCR testu unutar 72 sata ako dolaze iz "rizičnih zemalja". Zasad je 65 država na tom popisu, uključujući Hrvatsku.

Trenutno se od putnika koji pristignu u španjolske zračne luke traži samo ispunjeni formular, u kojem se pita putnika je li bio u doticaju sa zaraženim osobama, a onda mu se izmjeri temperatura prije izlaska s terminala.

González Laya je rekla kako se tijekom prethodnih mjeseci pokazalo kako je međunarodni promet doprinio epidemiji sa "samo 0,08 posto uvezenog COVID-19". Prema njenim riječima, od 5,2 milijuna putnika koji su od lipnja ušli u Španjolsku "jedva ih je 4.800 bilo pozitivno".

"Gledajući te brojeve vidimo da to nije problem, no moramo se osigurati kako ne bi postao problem u budućnosti", izjavila je. "Ovom mjerom želimo stvoriti povjerenje te početi postepeno otvarati prostore za slobodno kretanje, koji bi bili sigurni", dodala je ministrica.

Trenutno je zabranjen izlazak i ulazak bez opravdanog razloga u gotovo svih 17 autonomnih pokrajina Španjolske, poput Madrida i Katalonije, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa unutar zemlje.

Gónzalez Laya je rekla kako traženje negativnog rezultata na PCR test nije bilo uvedeno ranije jer je Španjolska čekala da preporuke Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, postanu iste za sve zemlje.

"Nakon što je Europska komisija dala ovu preporuku mi smo se priključili u usvajanju mjere", kazala je ministrica pozivajući se na preporuke usvojene 12. listopada koje govore o ograničenjima za putnike koji dolaze iz rizičnih područja.

Komentara 2

MA
Maux
01:09 14.11.2020.

Ovi su skrenuli, totalka!

AA
aabbcc
20:14 13.11.2020.

Sta ocekivati od onih koji iz zabave ubijaju Bikove, pate zivotinje ..ne treba ni putovati tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije