Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokopan sa svojim žrtvama

Španjolska premješta kosti Franca iz velebnog mauzoleja

Francisco Franco
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.08.2018.
u 08:45

Vlada do kraja godine namjerava ostatke diktatora ukloniti iz mauzoleja, dok se desnica protivi tome jer smatra da to otvara rane

Ne muči se samo Hrvatska s avetima prošlosti, neke zemlje koje demokraciju poznaju dulje od naše također nisu sigurne kako tretirati neki dio svoje povijesti. Najbolji je nedavni primjer toga Španjolska.

‘Otvaranje rana neodgovorno’ 

Tamošnja je vlada lijevog centra, čiji je predsjednik Pedro Sanchez, odlučila premjestiti ostatke nekadašnjeg diktatora Francisca Franca iz mauzoleja u kojem oni leže od njegove smrti 1975. Kako je nakon njegove smrti nastupilo vrijeme tranzicije, među španjolskim je političarima prešutno prihvaćeno pravilo da se o bivšem diktatoru što manje govori. No nova vlada smatra drukčije.

– Naša demokracija imat će simbole koji ujedinjuju građane, a ne one koji ih razjedinjuju – rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez o toj temi. Franco je pokopan u Dolini palih, mjestu gdje su Frankove vlasti od 1940. do 1958. zajedno pokopale ostatke vojnika poginulih na obje strane u Španjolskom građanskom ratu.

– Potvrdili smo izmjenu zakona koji dopušta ekshumaciju diktatora – ekshumaciju s mjesta gdje se nalaze žrtve dviju strana. Neprihvatljivo je za zrelu demokraciju da se ondje na javnom mjestu nalazi njegova grobnica – sumirala je stajalište vlade ministrica Carmen Calvo.

No, desna i centristička opozicija na to gledaju drukčije.

– Otvaranje zacijeljenih rana neodgovorno je. Vlada otkopavanjem duhova skreće pozornost sa stvarnih problema ove zemlje – smatra lider opozicije i šef Narodne stranke Pablo Casado.

Vrlo slično objašnjenje za svoje protivljenje navode i u stranci Građani. Odluka vlade mora proći u parlamentu, a kako dvije stranke koje joj se protive zajedno drže gotovo polovicu od 350 zastupnika, socijalisti će se morati osloniti na podršku ljevičarskog Podemosa te regionalističkih stranaka, uključujući i onih iz Katalonije gdje se tradicionalno u Španjolskoj nalaze najveći Francovi protivnici. No vladi se s time žuri i već do kraja godine ostaci diktatora mogli bi biti izmješteni.

Tamošnja je vlada već proteklog mjeseca najavila uspostavu “komisije o istini” koja bi istraživala zločine protiv čovječnosti Francova režima, no pitanje je koliko će to biti korisno 80 godina poslije Građanskog rata u toj zemlji.

Hitlerov saveznik

Najoštrije je reagirala obitelj diktatora pa je tako njegov unuk Francisco Franco Martínez Bordiú rekao da je riječ o triku kojim vlada želi osvojiti glasove ljevice.

– Ovo je oportunistička, kukavička i osvetnička odluka – rekao je on. Obitelj je dodala da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv ekshumacije, a ako se ona zaista dogodi, preuzet će Francove ostatke “kako bi ih pokopali po kršćanskom običaju”.

Pa ipak, neke procjene govore da u neoznačenim grobovima u Španjolskoj još leži oko 140 tisuća protivnika režima strijeljanih za vrijeme i poslije Građanskog rata te oni koji se zalažu za premještanje njegovih ostataka iz mauzoleja ne mogu prijeći preko toga. Kao ni preko cvijeća koje se svakog dana polaže na grob bivšeg saveznika Adolfa Hitlera.

Morbidna znatiželja: Tisuće nahrupile na Francov grob

Francisco Franco
1/21

Komentara 17

Avatar navijač
navijač
09:21 27.08.2018.

Boljševici dijele narod gdje god da se dokopaju vlasti da bi lakše držali sve pod kontrolom. Sad slijedi lov na vještice i propast ekonomije.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:00 27.08.2018.

Belosvetska crvena klatez ubila je u Spanjolskoj u prvih nedjelju dana izmedju ostalog preko 7000 katolickih svecenika. Franko je zvjerima stao na kraj, osloboditelj a ne zlocinac!

Avatar southman
southman
09:51 27.08.2018.

Tako to ide kada se Premijera bira kao na izboru za Miss !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije