Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad Trogira

Španjolska investicija Vjetropark Jelinak počela s radom

vjetropark jelinak
Slavica Vuković
25.01.2013.
u 15:03

Procjenjuje se da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom oko 30.000 kućanstava

Vjetroelektrana Jelinak iznad Trogira, instalirane snage 30 MW, koju je sagradila španjolska tvrtka Acciona Energia, priključena je na elektroenergetski sustav Hrvatske. Acciona je time postala prva španjolska tvrtka koja investira u razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana Jelinak najveći je vjetropark u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedan od najvećih vjetroparkova u Hrvatskoj. Sastoji se od 20 vjetroturbina, tehnologije ACCIONA Windpower, snage 1,5 megavata.

– Procjenjujemo da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom oko 30.000 kućanstava. Kada promatramo fosilna goriva, to je količina energije koja bi godišnje zamjenjivala i ili nadomjestila energiju dobivenu iz oko 48 tisuća barela nafte – istaknuo je Mirko Tunjić, direktor E.H.N., d.o.o, tvrtke koja je dio Acciona Energie.

>>Mamutska Friščićeva elektrana – gradi se, a svi su protiv

Komentara 2

IS
istima
15:31 25.01.2013.

I sad ćemo tu struju kupovati od Španjolaca po cijeni deseterostrukoj od komercijalne...... važno da se HEP višestruko papirologijom zaštitio od mogućnosti da otkupi struju sa mojega krova....

PR
prepelica
16:23 25.01.2013.

Nasli Spanjolci blentone koji ce im placati nerazumno visoku cijenu za kilowate i njihove propelere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije