Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad proračuna

Španjolci za tri mjeseca dobivaju desnu vladu?

Sánchez: idemo na izbore 28. travnja
Foto: Reuters
1/2
16.02.2019.
u 11:30

Španjolski premijer odredio je datum novog glasanja, a katalonski bi separatisti mogli žaliti za njime jer bi na vlast mogli doći nacionalisti.

Španjolski premijer Pedro Sánchez definitivno je odlučio da će njegova zemlja na prijevremene izbore izići 28. travnja. U srijedu nije u parlamentu dobio podršku za svoj proračun, za koji su odbile glasati katalonske separatističke stranke, te je odluka o raspisivanju izbora bila očekivana, ali kako u ovom trenutku nema jasnih izbornih favorita, upitno je hoće li se sljedeća vladajuća koalicija moći sastaviti.

Katalonija drži ključeve

Sánchezovu vladu lijevog centra srušilo je najvažnije pitanje: ono o Kataloniji. Sánchez je najprije bio popustljiv u odnosu na katalonske separatiste što je naljutilo stranke desnice koje su u nedjelju organizirale velike prosvjede protiv lijeve vlasti, a kasnije je prekinuo pregovore s Kataloncima kada je vidio da njihovi lideri ne žele ni čuti za bilo kakav dogovor koji ne bi uključivao referendum o nezavisnosti.

No, kako španjolski ustav ne dopušta takav referendum niti međunarodni akteri blagonaklono gledaju na njega u demokratskoj državi, Sánchez je odustao od dogovora s Kataloncima. Nije ih zadovoljilo ni to što je prilikom dolaska na vlast u lipnju 2018. zagovarao dijalog s njima, a ni povećanje javnih investicija u toj pokrajini od 18,5 posto u predviđenom proračunu protiv kojeg su glasali. Ni početak suđenja 12 katalonskih dužnosnika za organizaciju referenduma 2017. nije pomogao.

Kako Sanchezovi socijalisti u parlamentu imaju manje od četvrtine mjesta, njegova je vlada ovisila o podršci i katalonskih stranaka. Socijalisti su na vlast došli u lipnju prošle godine bez izbora jer su vladajuće narodnjake srušili korupcijski skandali.

Španjolci bi se u travnju mogli suočiti s činjenicom da će se vlada vrlo teško sastaviti. U zemlji postoje tri politička bloka: desni, lijevi i katalonski i nijedan nije jasan favorit.

Izjednačeni politički blokovi

Desni predvode stara Narodna stranka (prema anketama ima 20,7 posto podrške, pišu novine El Pais) i liberalna stranka Građani (18%) koja se zalaže za ekonomske reforme i protivi se separatizmu. Treća stranka na desnici pak je nacionalistički Vox (10,6% u anketama) koji bi se mogao ušuljati u vlast.

Lijevi blok pak predvode socijalisti (24,4% u anketama) te krajnje lijevi Podemos (15%). Tu su i katalonski separatisti s kojima će oba bloka teško surađivati. Čini se da će buduća vlada morati uključivati barem neku od stranaka koje nisu dio mainstreama, Vox, Podemos ili Katalonce. Trenutačno se najizglednijom čini buduća vlada desnice, i to narodnjaka, koju predvodi mogući budući premijer Pablo Casado, Građana te Voxa, što bi za Katalonce moglo biti lošije rješenje od konstruktivnog Sáncheza.

Aktivist nosi lijes koji predstavlja Hrvatsku

Komentara 9

SE
serđo12
12:53 16.02.2019.

Nema dobre desne vlade bez jake ljevice!Čim je SDP popustio i ovi na vlasti se odmaraju!

ST
Stipan
18:34 17.02.2019.

Najprije izbori a poslije koja vlada. Desni mogu samo izazvati građanski rat. Catalonci i nisu Španjolci .

PE
PetaGora
13:57 16.02.2019.

Donde esta la revolution cabrones?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije