Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Španjolci u vjetropark iznad Trogira ulažu 45 milijuna dolara

vjetropark jelinak,seget,ivan vrdoljak (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
27.06.2012.
u 17:33

Tvrtka EHN Accione Energia planira na ovom području izgradnju još tri vjetroparka u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura. Direktor Tunjić napomenuo je kako je nužno ubrzanje procedure za izdavanje dozvole

Na brdu Jelinak iznad Trogira, na području općina Seget i Marina, započela je gradnja trenutačno najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj. Investitor je tvrtka EHN d.o.o., koja je dio španjolske korporacije Acciona Energia i uložit će 45 milijuna eura. Izgradit će 20 turbina snage od po 2,5 MW, dakle ukupno 30 MW.

– Imamo jedan od najboljih tarifnih sustava u Europi, a tome je dokaz i ova investicija te još tri vjetroparka čiju izgradnju najavljuje Acciona Energia. Strani investitor ulaže, zapošljava naše ljude, a na kraju će ostvariti povrat uloženog – rekao je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Oko 60 posto investicije na Jelinku otpada na domaće tvrtke i industriju. Stupovi vjetroparka izrađuju se u Tromontu u Čaporicama i splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata. Posao na izvođenju radova dobio je domaći konzorcij koji čine Energo oprema, Tromont, Innecto i Adriacink transport. Na projektu izgradnje angažirano je 200 radnika, a na održavanju vjetroparka radit će ih desetak. Vjetropark će biti pušten u rad krajem godine, a struju će prodavati HEP-u.

Mirko Tunjić, direktor EHN-a, najavio je kako razvijaju još tri projekta. Za vjetroparkove Boraja, Opor i Čemernica već su izradili studije utjecaja na okoliš i očekuju lokacijske dozvole.

– Vrijednost ovih triju projekata, čiju izvedbu planiramo od 2013. do 2015. godine, procjenjuje se između 180 i 190 milijuna eura. Riječ je o jednom od pet najvećih projekata u Hrvatskoj – rekao je Tunjić. Dolazak ministra na njihovo gradilište ocijenio je kao potporu svim investitorima u obnovljive izvore energije te je dodao kako očekuju ubrzanje procedure kako bi projekti što prije mogli krenuti u realizaciju.

Komentara 10

ZO
zook
21:51 27.06.2012.

sramota, koji oni k.... hoče, zar mi nemožemo ništa i nesmijemo ništa u našoj zemlji raditi a svi drugi mogu. u što mirovinski fondovi bacaju novac ? ko je tu lud u zemlji luđaka, a ako neko misli da čemo tako vratit dugove lud je sto na sat

UK
Ugo Kajvez
22:17 27.06.2012.

Domaćim malim investitorima se onemogučava da ulažu u svoju zemlju (malim solarnim elektranama) a stranicima se dozvoljava ..............

CR
CrniP
19:28 27.06.2012.

I pohrliše čak iz Španjolske da bi nama osigurali enrergiju i radna mjesta... Koliko je 20 x 2,5? 30?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije