Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
većina u parlamentu

Španjolci potvrdili novog premijera, čekaju ih oštri rezovi

španjolski premijer mariano rojoy
AFP/PIXSELL
21.12.2011.
u 08:47

Rojoyova upozorenja o neophodnim mjerama štednje nisu naštetile njegovoj stranci na parlamentarnim izborima u studenom

Španjolski zakonodavci u utorak su glasovanjem potvrdili konzervativca Mariana Rajoya za novog premijera te odobrili njegov program proračunskih rezova i oštrih ekonomskih reformi.

Suočeni s hitnošću oporavka španjolske ekonomije s pet milijuna nezaposlenih i upozorenjima o novoj recesiji parlamentarci su 56-godišnjeg Rojoya odabrali zbog obećanja kako će stvoriti nova radna mjesta, u red dovesti španjolske bake i uvjeriti ulagače da se vrate u Španjolsku.

Za Španjolce mjere koje Rojoy predlaže znače dodatne potrošačke rezove zbog kojih su već tisuće izašle na ulice.

Rojoyova upozorenja o neophodnim mjerama štednje nisu naštetile njegovoj stranci na parlamentarnim izborima u studenom kada je sa 187 zastupnika osvojio većinu u parlamentu sastavljenom od 350 zastupnika. Upravo tih 187 zastupnika potvrdilo ga je na mjesto premijera.

– Znam da će biti teško, ali imam želje, nade i odlučnosti potrebne za napredak Španjolske – kazao je Rojoy, javlja AFP, po izlasku iz parlamenta.

Sastav svoje vlade objavit će nakon današnjeg polaganja prisege pred španjolskim kraljem Juan Carlosom. Preuzimanje kabineta dogovoreno je za četvrtak, a prva sjednica vlade već za petak.

 

Komentara 1

TO
Toni50
12:09 21.12.2011.

Španjolci potvrdili novog premijera, čekaju ih oštri rezovi, u meso to je EU i njena politika več sada na poočetku osnivanja i skupljanja još večih socijalno problematičnih država balkanije... Dug koji su odjednom eksplozivno stvorili ispaštat če narod članice, naročito slabe - decenijama garantirano !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije