Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spaljivanje slikovnice

Zagreb Pride, Lori, Dugine obitelji i Roda kazneno prijavili organizatora karnevala

Splajena slikovnica Tata + tata
Foto: Facebook
06.02.2018.
u 17:16

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade", njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI“, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na tamošnjem dječjem karnevalu pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji u društvu.

"Paljenje slikovnice s natpisom "mama + mama" s jedne te “tata + tata” s druge strane u duginim bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece - te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije", stoji u utorak u priopćenju Zagreb Pridea.

Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može, poručuje udruga, otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu.

Splajena slikovnica Tata + tata
1/11

Smatraju kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima nisu sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv njih i njihovih obitelji.

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade", njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje.

Komentara 80

TR
trpimirprvi
17:34 06.02.2018.

Pa zašto? Zar to nije satira? Ironija i performans? Dolje više s ovom tiranijom!

IV
ivanvrdolj
17:27 06.02.2018.

Jesu i Frljića prijavili?

DU
Deleted user
17:31 06.02.2018.

A da su spalili Hasanbegovićevu sliku nitko ne bi ni trepnuo. A ovi nisu čak ni ničiji lik spalili, nego tamo neku 'slikovnicu'. Teško je kad te netko kritizira, zar ne? Vi sve možete prozivati, a vas nitko...tipična fašistička logika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije