Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIZIJA HRVATSKE

Spajati tradicionalno i moderno, zeleno i digitalno

U Saboru održana "Konferencija o budućnosti Europe - vizija Hrvatske"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.05.2021.
u 18:29

“Konferencija o budućnosti Europe” paneuropski je demokratski projekt u čijem su središtu građani koji imaju priliku odlučiti kako bi se EU trebala razvijati

Uključivanje građana u razvoj Europe, uspješne hrvatske priče i izlaganja o tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, medicini, zdravlju, ekologiji, obrazovanju, turizmu, medijima, kulturi... bile su teme “Konferencije o budućnosti Europe – vizija Hrvatske“ koja se jučer, u organizaciji Sabora i ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te u suradnji s predstavništvom Europske komisije i Mrežom centara Europe Direct održala na Markovu trgu.

– “Konferencija o budućnosti Europe” paneuropski je demokratski projekt u čijem su središtu građani koji imaju priliku odlučiti kako bi se EU trebala razvijati. Njezin sastavni dio je digitalna platforma na kojoj građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Propustimo li uključivanje građana, ostavljamo prostor populističkim idejama – uvodno je kazala potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, istaknuvši da je razlika između ove konferencije i onih prijašnjih u tome što sad postoji povratna informacija. Obraćanje čelnika Sabora Gordana Jandroković u jednom je trenutku prekinula robotica Pepper upozorivši ga da je povrijeđen članak 238. poslovnika te zatraživši pravo na repliku.

– Niste u pravu. Nismo ništa povrijedili. Ovo je konferencija, nije plenarna sjednica. Ne možete dobiti pravo na repliku jer pitanje vaše pravne osobnosti nije riješeno. To je pitanje budućnosti, sačekajte malo – kazao je Jandroković robotici.

Uz primjedbu da je to što je upravo viđeno primjer toga što nas čeka u budućnosti, Jandroković je poručio da će, ne budemo li dovoljno pametni, roboti upravljati nama, a ne mi njima, te je na kraju govora zaključio: – U povijesti se ne može živjeti kada je budućnost ispred nas. A to pokazujemo i ovom konferencijom kojom smo željeli spojiti tradicionalno i moderno, zeleno i digitalno, hrvatsko i europsko.

Uslijedilo je predstavljanje triju domaćih uspješnih poduzetničkih priča. Za projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije (SIMORA), kojim je Novska postala središte gaming industrije, direktor SIMORA-e Mario Čelan naveo je da su dosad razvili već 49 startupova, a nadaju se i kampusu gaming industrije.

– Nemamo više slobodnih stanova u gradu. Novska sad ima najveći broj tvrtki u svojoj povijesti i najveći postotak game developera u svijetu – pohvalio se Čelan.

Dragan Schwarz, ravnatelj Specijalne bolnice Radiochirurgia, kazao je da je u pet godina pregledano više od 45 tisuća pacijenata, obavljeno više od četiri tisuće radiokirurških i kirurških zahvata te da se u slučaju raka gušterače samo nekoliko mjeseci preživljavanja uspjelo podići na više od dvije godine. Sven Lončarić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva predstavio je Centar za umjetnu inteligenciju koji se sastoji od 19 istraživačkih laboratorija, uz naglasak da FER provodi oko 260 projekata financiranih iz nacionalnih i međunarodnih izvora. Savezu izviđača Hrvatske za kampanju pošumljavanja “Boranka” te obitelji Toljanić s Krka uručena je medalja Sabora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije