Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnici u entitetima imat će za praznike upola manje neradnih dana nego njihovi kolege u Brčko Distriktu

Spajanjem blagdana - 30 dana nerada

bih-shopping-txt.jpg
import
19.12.2005.
u 18:51

SARAJEVO Zaposleni u javnom sektoru u Brčko Distriktu u sljedećih mjesec dana čak će 13 dana provesti izvan svojih radnih mjesta, dok će radnici u entitetu na blagdanskom odmoru biti upola manje vremena. Zahvaljujući posebnim propisima o praznicima koji se primjenjuju u ovom dijelu zemlje, radnici u Distriktu će od 23. prosinca do 12. siječnja raditi samo pet dana.

Uz Novu godinu, u Brčko Distriktu neradni su za sve zaposlenike i dani katoličkog i pravoslavnog Božića, te Kurban-bajrama, a sva tri vjerska praznika obilježavaju se upravo u zadnjim danima ove godine i prvoj polovici siječnja sljedeće godine. Na takvom odnosu prema blagdanima radnicima u Brčkom sigurno će pozavidjeti kolege u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. U oba entiteta službeno će se slaviti samo Nova godina, što znači da će neradni dani biti ponedjeljak i utorak, 2. i 3. siječnja. Predstojeće vjerske blagdane neradno će, pak, obilježavati samo oni radnici koji ih slave.

Budući da Božić ove godine pada u nedjelju, katolicima u oba entiteta neradni će dan biti ponedjeljak, 26. prosinca. Slično je i s pravoslavnim Božićem i Kurban-bajramom, praznicima koji slijede krajem prvog, odnosno u drugom tjednu nakon Nove godine.

Radnici u Republici Srpskoj imaju za čime žaliti, jer je po starom entitetskom zakonu, usvojenom za vrijeme vladavine Radovana Karadžića, u tome entitetu tijekom godine bilo čak pet neradnih dana više nego sada. Novim zakonom o praznicima razdvojeni su entitetski od vjerskih blagdana, a broj neradnih dana smanjen je sa šesnaest na jedanaest. Po novom zakonu, entitetski praznici u RS-u su Dan republike (9. siječnja), Nova godina (1. i 2. siječnja), Međunarodni praznik rada (1. i 2. svibnja), Dan pobjede nad fašizmom (9. svibnja), te Dan uspostave Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (21. studenoga). Vjernici pravoslavne i katoličke vjere po dva dana mogu blagovati za Božić i Uskrs, a islamski vjernici po dva dana u vrijeme kurbanskog i ramazanskog Bajrama.

Vjerski pravoslavni praznici ranije su bili obilježavani kao službeni, pa je većina pravoslavnih slava bila neradna. Budući da se velik broj slava obilježava u prvih nekoliko tjedana nakon Nove godine, siječanj je bio gotovo potpuno neradni mjesec u RS-u. S druge strane, u Federaciji BiH vlada prava zbrka oko blagdana, budući da na razini entiteta nikad nije usvojen zakon o praznicima. Uz Novu godinu, za sve stanovnike FBiH neradni je dan Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, te Dan neovisnosti, 1. ožujka, i Dan državnosti, 25. studenoga. No, ti se praznici prilično slobodno shvaćaju, pa su u nekim kantonima to čak i radni dani. Pravoslavni i katolički Božić, Uskrs, te dva muslimanska Bajrama neradni su samo za pripadnike svake od spomenutih vjera.


Zbrka sa blagdanima

Uz Novu godinu, za sve stanovnike FBiH neradni je dan Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, te Dan neovisnosti, 1. ožujka, i Dan državnosti, 25. studenoga.Praznici se prilično slobodno shvaćaju, pa su u nekim kantonima nevjerski parznici čak i radni dani. Pravoslavni i katolički Božić, Uskrs, te dva muslimanska Bajrama neradni su samo za pripadnike svake od spomenutih vjera.


Slobodni dani u BiH

BRČKO DISTRIKT - 15 dana
Dva dana novogodišnjih praznika, po dva dana za vjerske blagdane svakog od tri naroda, te Međunarodni praznik rada. (dj)

REPUBLIKA SRPSKA - 11 dana
Prva dva dana nove godine, Dan Republike, dva dana za Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom, Dan uspostave Daytonskog sporazuma, te po dva dana za uskrsne, božićne i bajramske blagdane. (dj)

FEDERACIJA BiH - 8 dana
Prva dva dana nove godine, Međunarodni praznik rada, Dan neovisnosti, Dan državnosti, te po dva neradna dana za vjerske blagdane svakog od triju konstitutivnih naroda. (dj)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije