Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Lovrinčević

'S&P kritizira Vladu jer imamo već peti rebalans u 24 mjeseca'

Željko Lovrinčević
Foto: Robert Anic/PIXSELL
27.01.2014.
u 10:15

“Vi napišete i na sastancima prezentirate jedne brojke o deficitu, BDP-u i dugu, a za nekoliko mjeseci se pokaže da je situacija puno lošija, i tako stalno. Time radikalno rušite vjerodostojnost javnih financija”, kaže Lovrinčević.

Čak više od novog potonuća rejtinga dublje u zonu “smeća” u javnosti su odjeknule neuobičajeno oštre primjedbe na račun Vlade kojima je agencija Standard &Poor’s začinila svoje izvješće. Londonski analitičari S&P-a Vladu su praktično izvrijeđali ocijenivši je inertnom. Zbog takve politike i otpora prema reformama u gospodarstvu nema generatora rasta, kažu, pa nastavi li istim tempom, Hrvatska bi realno mogla više uplaćivati nego povlačiti novca iz EU.

“Obično su kvalifikacije u izvješćima tehničke naravi, a manje se ulazi u atributivna obilježja Vlade”, kaže Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta, inače i sam poznat po oštrim kritikama domaće ekonomske politike. Smatra da je žestoka argumentacija S&P-a posljedica činjenice da imamo peti rebalans u posljednja 24 mjeseca u mirnodopskom razdoblju. “Vi napišete i na sastancima prezentirate jedne brojke o deficitu, BDP-u i dugu, a za nekoliko mjeseci se pokaže da je situacija puno lošija, i tako stalno. Time radikalno rušite vjerodostojnost javnih financija”, kaže Lovrinčević.

Posao rejting agencija je da procijene sposobnost zemlje da servisira svoje dugove, a upravo je otvoreno pitanje koliki je stvarni javni dug Hrvatske. Prema statistici, on je potkraj prošle godine premašio 60 posto BDP-a, no prema novoj metodologiji ESA 2010, koja stupa na snagu u jesen i koja će uključivati jamstva države HBOR-u, HAC-u i ARZ-u, javni dug skače na 85 posto BDP-a. “S&P je zapravo konstatirao da se rade presitni koraci u uštedama koji bi mogli promijeniti razine deficita i javnog duga jer ih pojede kamata”, kaže Lovrinčević.

>> S&P nam smanjio rejting i izvrijeđao Vladinu politiku

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Komentara 7

AN
ANM
11:20 27.01.2014.

Ha, točno ! A zar Vam se ne čini , nakon dvije godine ponavljanja takve aktivnosti, kako se to radi namjerno?

LI
Livijo
12:20 27.01.2014.

Gospodine Lovrincevic sto nekazete "narodnim rijecnikom" kakova je investicijska klima u drzavi i stose desava s vlastitima investicijama, onako odsrca ipak ste vi strucnjak a narod voli "po naski" dase razumije.

TA
tatatata1
12:08 27.01.2014.

Pa Jovanovićevo ministarstvo nije znalo izračunati troškove plaća ..a kamoli voditi ministarstvo i državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije