Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gaćešić livaković:

'Šoša se preko mene obračunava s Hloverkom, ali to neće moći'

'unutrasnja, 14.11.2003.- zagreb, hrt, , vijece hrt-a- nada gacesic livakovic snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
15.10.2012.
u 17:18

– Moj je jedini krimen što sam na sjednicama Vijeća tražila da se poštuje Zakon, Statut i Pravilnik i što nisam željela glasovati za nešto što sam smatrala protuzakonitim

Gospodin Šoša obračunava se s gđom. Hloverkom Novak Srzić preko mene, a to tako neće moći. Tužit ću ga za laž i klevetu, napisala je Nada Gaćešić Livaković u pismu kojim se obraća medijima, a nakon prozivki na njezin račun.

Gaćešić Livaković tvrdi kako se njezino ime u negativnom kontekstu neprestano spominje u igrama na relaciji Hribar–Šoša, a pismo medijima odlučila je poslati jer je nitko nije nazvao da čuje njenu stranu priče. 

Progovara o HAVC-u, optužbama da je primala mito i slično.  

– Moj jedini krimen je što sam na sjednicama Vijeća tražila da se poštuje Zakon, Statut i Pravilnik i što nisam željela glasovati za nešto što sam smatrala protuzakonitim.O svemu postoje jasni dokazi, kaže glumica u pismu koje je  adresirano na Branka Vukšića, predsjednika Saborskog odbora za informiranje, Zdenka  Duku, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Deana Šošu, v.d. glavnog urednika HTV-a i ministricu kulture Andreju Zlatar-Violić.

>>VIDEO Šoša je lagao! Hloverka je ipak tražila drugu stranu priče

>>Gaćešić-Livaković smatra da je Hribar kriv za njenu smjenu

Pismo prenosimo u cijelosti. 

Poštovani, kako se moje ime u negativnom kontekstu neprestano spominje u igrama g. Hribara i g. Šoše, a da me nikada nitko nije nazvao da dam izjavu, prisiljena sam obratiti vam se otvorenim pismom. Ja, naime, nisam ni na jednoj javnoj funkciji, nisam nikada bila niti sam član ni jedne stranke, pa kao takva nemam ničiju zaštitu, a ni vezu, da konačno u medijima mogu izreći obranu na ove silne ničim izazvane napade i monstruozne laži. Očito nikome nije u interesu čuti niti istražiti istinu, jer da to žele, sve je lako dokazivo. Postoje zapisnici i dokumenti, postoje dopisi upućeni Upravnom odboru HAVC-a i što je najvažnije postoje dopisi upućeni Ministarstvu kulture, na koje nikada nisu stigli odgovori.

Gospodin Šoša se na čudan način stavio u obranu gospodina Hribara, kojega ja uostalom nikada i nigdje nisam optužila ni zašto. Nadam se da postoje institucije u ovoj zemlji koje rade svoj posao. Mediji su pisali o gospodinu Hribaru na temelju policijskih izvješća, na njih su se bar svi redom referirali, pa bi se trebalo obratiti njima, ako želite istinu. Gospodin Šoša se obračunava s gđom. Hloverkom Novak Srzić preko mene, a to tako neće moći. Tužit ću ga za laž i klevetu. To je isti gospodin koji nije htio objaviti ispravak sulude laži izrečene u Dnevniku od 5. rujna 2012. g., gdje je emitiran prilog o nastavku suđenja bivšem direktoru Nove tv g. Siniši Svilanu.

U prilogu je između ostalog iznijet i dio sadržaja iskaza svjedoka gospodina Denisa Latina koji je između ostalog iskazao kako je od Edvina Softića doznao da su Anja Šovagović-Despot i Nada Gaćešić Livaković tada članice Vijeća HRT-a dobile 3000 eura na crno od tvrtke Core Media, kako bi kasnije na HRT-u u Vijeću digle glas za Hloverku Novak-Srzić, kao glavnu urednicu, kako bi Core Media kasnije kad su joj propali poslovi na Novoj tv, kada je ukinuta emisija „U sridu“, nastavio poslovati na HTV-u.

Gospodin Šoša jako dobro zna, a ako nije znao, bio je dužan proučiti zakon o HRT-u da je gospođa Hloverka Novak-Srzić birana i izabrana temeljem javnog natječaja i na prijedlog ravnatelja HTV-a gospodina Šveba Vijeću HRT-a tajnim glasovanjem i to za glavnu urednicu Informativnog programa. Kao takvoj Zakon joj zabranjuje bilo kakvu kupnju kako emisije „ U sridu“ tako i nekog drugog programa. U tužbi koju sam preko svog odvjetnika gospodina Veljka Miljevića podnijela 10.10.2012.g. protiv Deana Šoše, v.d. glavnog urednika HTV-a između ostalog stoji: “ Izrečena tvrdnja je neistinita jer Nada Gaćešić Livaković nikada, niti od Edvina Softića niti od bilo koje druge osobe nije primila nikakav novac kojim bi se navodno „kupio njen glas“, te da izneseni navodi vrijeđaju dostojanstvo, ugled i čast tužiteljice“.

Tu gospodin Šoša nije bio zabrinut za iskaz druge strane, nije mu se očito uklopilo u njegovo poslanje. Zanimljivo je bilo vidjeti s kolikim žarom HTV prati suđenje gospodinu Svilanu, a nije ih ni malo briga kako se troši novac TV pretplatnika, koji HTV izdvaja po zakonu u HAVC, a radi se o milijunima kuna. Ne želeći nikoga optuživati u HAVC-u ,nije li dužnost javne tv ispitati moguće nepravilnosti, na koje su upozoravali drugi mediji.

Povodom svjedočenja gospodina Latina mogu vam izjaviti da sam putem odvjetnika podnijela tužbe i protiv Jutarnjeg lista i Denisa Latina osobno. 01.10.2012.g. informativni program HTV-a je organizirao emisiju „Tema dana“ u koju me je kao gošću pozvao Danko Družijanić, koji je i vodio tu emisiju. S gnušanjem odbijam insinuacije i laži gospodina Hrvoja Hribara da sam ja u emisiji predstavljala stavove gospodina Enesa Midžića kao i da sam predvodnica neimenovane grupe istomišljenika koja se bori za ukidanje HAVC-a i javnu diskreditaciju njegovog ravnatelja. U svom odgovoru sam savjetovala gospodinu Hribaru da konačno odgovori na javno postavljena pitanja,a ne da o svemu što bi morao govoriti šuti, a samo izriče teške optužbe i klevete na tuđi račun.

Što je u tome čudno da ravnatelj HAVC-a ili bilo koje druge ustanove mora reći i dokumentirati kako se troše novci, i poštiva li se Zakon, Statut i Pravilnik HAVC-a. Moj jedini krimen je što sam na sjednicama Vijeća tražila da se poštiva Zakon, Statut i Pravilnik i što nisam željela glasovati za nešto što sam smatrala protuzakonitim.O svemu postoje jasni dokazi u zapisnicima. Uostalom, upravo se sada Ravnatelj HAVC-a preko svojih glasnogovornika u medijima pere da on nema ništa s tim te da je možda Vijeće prekoračilo ovlasti. Naravno oni ne znaju da to Vijeće nije radilo, a uvjetno rečeno da je i htjelo Ravnatelj je bio dužan to spriječiti, jer između ostalog čl. 12 Zakona o audiovizualnim djelatnostima kaže da je Ravnatelj odgovoran za zakonitost rada Centra. Što se tiče emisije „Pola ure kulture“ koja je trebala ići 11.10.2012.g. gospođa Hloverka Novak- Srzić me nije pozvala da dam bilo kakvu izjavu. Grube laži gospodina Šoše da je Hloverka inscenirala predstavu s Nadom Gaćešić Livaković koja je s njom došla prije sjednice vijeća iako više nije u HAVC-u izrečene za Večernji list od 14.10.2012.g. smatram nečim najbjednijim što neki čovjek može izgovoriti. Na sjednicu Vijeća sam došla sama, kao što sam dolazila i na sve prethodne sjednice tijekom četiri godine,a i iza toga, budući da sam zakonito imenovana u Vijeće, na novi mandat od četiri godine. Druga je stvar što me se prestalo pozivati na sjednice, naravno protuzakonito,.

Za sve imam dokaz, ako vas istina ikada bude zanimala (pravovaljani dokument o imenovanju, protuzakonita smjena potekla iz HAVC-a, moje pismo Upravnom odboru HAVC-a, pismo gospodina Midžića Ministarstvu kulture).

Došavši na sjednicu vidjela sam tv ekipu kao i svi ostali nazočni. Nisam izgovorila ni riječ, a kamoli ometala sjednicu. Sjedila sam u kutu iza leđa gospodina Šoše koji je ulazio i izlazio iz prostorije u kojoj se održavaju sjednice Vijeća, a sada je potpuno jasno da je potjerao tv ekipu i Hloverki zabranio snimanje. Kada mu se i tu dokazala laž smislio je novu optužbu.

Gospodin Šoša je očito shvatio da je učinio kobnu grešku izbacujući prilog o HAVC-u iz emisije „Pola ure kulture“ kada je kao razlog naveo gostovanje gospodina Kuljiša. Učinilo mu se puno jednostavnije lagati da nema druge strane u prilogu, pa kada mu se i tu dokaže laž krene na mene. Gospodin Šoša sjedi po najnovijem u vijeću HAVC-a pa bi morao pročitati Zakon, tako da bih ga uputila na čl. 12 Zakona koji mu jasno kaže što radi Ravnatelj.

Upravo Ravnatelj predstavlja i zastupa centar, organizira i vodi rad i poslovanje centra, između ostalog odgovara za zakonitost rada, pa koja bi to trebala biti osoba koja bi davala izjave o HAVC-u, ako ne Ravnatelj. Gospodin Šoša će na sudu morati dokazati koju sam ja to predstavu radila i što sam ja rekla u prilogu o HAVC-u u emisiji „Pola ure kulture“ . Još jednom ponavljam da nisam ni pozvana da dam izjavu. Sreća je da se sjednice vijeća HAVC-a snimaju pa će se čuti što sam ja govorila na toj sjednici, uostalom uz tonski snimak postoji i Zapisnik, a nadam se da će i prisutni članovi Vijeća imati hrabrosti reći istinu.

Pisala sam gospodinu Šoši da sam čitala članak s naslovom Šoša: „Hribar kaže da će mi razbiti glavu i uzeti emisiju na HTV-u, prijeti mi i Brešan „ i da bi silno voljela znati što se u međuvremenu dogodilo da je počeo štititi upravo takvog čovjeka. Upozorila sam ga i na članak u Novom listu gdje pravnica zaposlena u HAVC-u gospođa Amalija Šeparović u pismu upućenom Ministarstvu kulture optužuje gospodina Hribara. Upozoravam i vas, zatražite to pismo iz Ministarstva kulture. Zašto Ministarstvo kulture šuti o pitanjima koje im je,kao predsjednik Upravnog odbora HAVC-a ,gospodin Midžić postavio u svom dopisu. Po medijima čitamo izjave gospodina Midžića da je on sve napisao Ministarstvu i da čeka odgovor, a onda odjednom javno saznaje da je Ministarstvo prihvatilo ostavku gospodina Midžića bez ijednog odgovora.

Nema reakcije ni na ponuđene ostavke tri člana Upravnog odbora . Kako može funkcionirati javna ustanova bez Upravnog odbora? Na sva ta pitanja netko je dužan dati odgovor kao i na sve moje dopise upućene Ministarstvu kulture. Pisala sam gospodinu Šoši da je gospodin Hribar pred svjedokom izjavio da između još nekih ljudi, koje ja ne želim imenovati dok oni sami to ne odluče, uz silne uvrede „mene treba likvidirati po kratkom postupku s tri metka u čelo“ da „nikada više ne budem ništa u hrvatskoj kinematografiji“.

U ovom otvorenom pismu obraćam se i Vama da me zaštitite od ovog progona izazvanog isključivo time što smatram da Javna ustanova mora raditi po Zakonu, Statutu i Pravilniku. Ne razumijem zašto institucije koje moraju štititi zakonitost šute. Dok bi me drugi ubijali moje jedino oružje je ISTINA.

S poštovanjem, Nada Gaćešić Livaković


 

 

Komentara 9

KA
kadulja
17:42 15.10.2012.

Žene nedajte se ,a sada kontranapad i smjenite ova sm.ča i od tv zagreb konačno napravite Hrvatsku televiziju

OB
-obrisani-
18:34 15.10.2012.

A gdje je drug Šprajc? Šuti??

DO
doktorica
17:42 15.10.2012.

kad će se već jedamput svi ti fosili maknuti sa TV i prepustiti radna mjesta mladima sa Novinarstva?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije