Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spasite euro!

Soroš Nijemcima: Ili odustanite od štednji, ili vi izađite iz eurozone!

George Soros
Foto: Arhiva VL
1/4
09.09.2012.
u 20:21

Soros polemizira kako nije lako uvjeriti Nijemce da upravo njihove mjere vode u produljenu depresiju, političke i društvene sukobe: "To može dovesti ne samo do sloma eura, nego i do sloma Europske unije!"

Poznati financijaš George Soros prozvao je Njemačku za krizu eurozone te pozvao Nijemce na ekstremnu odluku: Spasite euro! Ili odustanite od opsesije strogih mjera štednje ili vi budite ti koji će napustiti zajedničku europsku valutu!

Soros polemizira kako nije lako uvjeriti Nijemce da upravo njihove mjere vode u produljenu depresiju, političke i društvene sukobe:
"To može dovesti ne samo do sloma eura, nego i do sloma Europske unije!", rekao je Soros u članku objavljenom u Americi.

On ističe da razlaz između zemalja koje kreditiraju i zemalja koje primaju financijsku pomoć u euro mogao postati trajan, te rezultirati time da će zadužene zemlje biti osuđene na nizak rast jer će stalno biti pristinute velikim premijama na kredite.

Za takvo je stanje Soros napao isključivo Njemačku, kao zemlju koja bi trebala preuzeti odgovornost za takvu klasnu podjelu eurozone.

"Po mojem sudu najbolje bi bilo uvjeriti Nijemce da izaberu, hoće li biti malo popustljiviji lider ili napustiti euro. Drugim riječima, Njemačka mora ili voditi ili otići!", ocijenio je Soros.

Pod tim vodstvom smatra da treba izjednačiti načine igre po kojima djeluju zemlje koje posuđuju i one koje daju kredite, te ciljati prema dostizanju rasta eurozone do 5 posto.

"Europi treba dopustiti da se rastom izvuče iz pretjeranog zaduživanja. To bi za sobom povlačilo veću razinu inflacije nego što bi to Njemačka Bundesbanka htjela dopustiti. A bez Njemačke u eurozini, euro bi doživio deprecijaciju, ali time bi se smanjili i nacionalni dugovi u relanim uvjetima, što bi pak omogućilo dužnićkim zemljama da povrate konkurentnost", zaključuje Soros.

I šefica MMF-a Christine Lagarde je zauzela stav protiv daljnjih strogih mjera štednje, te tako dala podršku šefu Europske središnje banke Mariju Draghiju.

Draghi je krajem prošlog tjedna najavio da je ECB spremna kupiti neograničene količine državnih obveznica, no da će to moći učiniti samo po strogim pravilima.

>>Njemački tisak: Draghijev potez znači da je euro gotov!

Komentara 208

ST
stomugromova
20:31 09.09.2012.

Sotona se opet javio i ima nešto za reći.Ima li netko da učini uslugu Svijetu i smakne ovo zločinačko smeće ??

OB
-obrisani-
20:31 09.09.2012.

Ohhhoooohoo...evo mladoženje....umjesto da nam priča kako mu je protekla prva bračna noč on o parama...

OB
-obrisani-
20:54 09.09.2012.

Cuj Djorde Sorosa !!! Hahahaha !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije