Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijanski brod Buccaneer u uporištu otmičara

Somalija: Pirate razjarili marinci, a talac im i Riječanin

13.04.2009.
u 12:52

Pošto su na uskrsno jutro marinci oslobodili američkog kapetana Richarda Phillipsa iz petodnevna zatočeništva, somalski su pirati najavili krvavu osvetu za trojicu ubijenih kolega u toj akciji. Zbog najavljene eskalacije nasilja, sudbina talijanskog remorkera Buccaneer, oteta u subotu u Adenskom zaljevu na putu iz Singapura prema Suezu, na kojem je među 16 članova posade deset Talijana, pet Rumunja i Hrvat, 25-godišnji električar iz Rijeke, postaje sve neizvjesnija.

Pri kraju fakulteta
– Riječanin se ukrcao na brod izravno u Italiji – potvrdio je Joško Marochini, iz tvrtke Micoperi iz Rijeke, sestrinske tvrtke talijanskog vlasnika Buccaneera, ravennske Micoperi Marine Contractors, odbivši otkriti pomorčev identitet. Doznaje se samo da je pri kraju studija na riječkom Pomorskom fakultetu.

U Adenskom zaljevu, lovištu somalskih kriminalaca, jača nazočnost vojnih snaga: fregata talijanske ratne mornarice Maestrale sa 220 marinaca i dva helikoptera plovi vodama u kojima je “Buccaneer”.

Prema posljednjim informacijama Andrewa Mwangurea iz Istočnoafričkog programa za pomoć pomorcima, “Buccaneer” je usidren pokraj dvaju egipatskih brodova, također lovine, petnaestak nautičkih milja od ribarskog sela Las Qoraya na sjeveru Somalije u regiji Puntland, uporištu pirata. Otmičari još nisu predali zahtjev za otkupninom. Mwanguro smiruje situaciju – kako su u piratskim prijetnjama apostrofirani Amerikanci, čiji su snajperisti “skinuli” trojicu pirata, za državljane drugih zemalja ne bi trebalo biti problema.

Stalna krizna jedinica u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova potvrđuje otmicu. Hrvatska se i prije u sličnim slučajevima, pa tako i sada, uzdala u djelovanje krizne jedinice u Farnesini, sjedištu talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Fregata Maestrale intervenirat će jedino dobije li zeleno svjetlo ministarstva vanjskih poslova.

Prekinuli šutnju
Iz Micoperi Marine Contractorsa danas su naglo prekinuli šutnju. Silvio Bartolotti izrazio je nadu da će se otmica sretno okončati, ali “bez napada marinaca”, dodajući kako ne želi da s vojnim napadom “dođe u opasnost nečiji život”.


Obama dao zeleno svjetlo za akciju

Računa se kako somalski gusari u godini na otmicama zarade oko 90 milijuna eura. Samo su prošle godine napali 293 plovila, oteli 49 plovila i 889 članova posade te ubili 21 taoca. Potvrđeno je da je američki predsjednik Barack Obama dao zeleno svjetlo za akciju spašavanja Phillipsa. Francuske snage u petak su oslobodile četiri francuska državljanina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije