Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u kulturi

Šokirani kulturnjaci traže pomoć

nina obuljen
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
04.11.2016.
u 07:23

Pogubna je kombinacija povećanja nameta na autorske honorare i PDV-a na knjige

Kad bi se ovoliko novinara okupilo svaki put, gdje bi nam bila kultura, izjavio je jedan od pedesetak prominentnih predstavnika i članova najrazličitijih kulturnih udruga koji su se jučer okupili na „izvanrednom“ sastanku kod ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Pripadnici najrazličitijih grana kulture i umjetnosti, glazbenici (Goran Končar, Nikša Bratoš, Miroslav Škoro, Paolo Sfecci), izdavači, filmaši i TV producenti (Branko Schmidt, Ivan Maloča, Nebojša Taraba), kazalištarci (Tomislav Štriga), novinari (Saša Leković) i ostali posljednji put okupili su se u Ministarstvu kulture kada se prosvjedovalo protiv politike bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ovaj put umjetnici i kulturnjaci nisu došli prosvjedovati protiv novih mjera Ministarstva, nego su od ministrice Nine Obuljen Koržinek zatražili pomoć zbog najavljenih mjera ministra financija Zdravka Marića i novog sustava oporezivanja koji će znatno otežati ionako težak financijski položaj sektora kulture.

Nakon sastanka, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić službeno je sažeo stavove svih udruga.

– Primili smo zabrinjavajuće informacije o tome da bi se reformom moglo dogoditi da autorski honorari za mnogobrojne književnike, slikare, glazbenike... budu smanjeni za šest do sedam posto. Druga uznemirujuća informacija odnosi se na PDV na knjige.

Naime, PDV na knjige sada iznosi pet posto, a po nekim izračunima Ministarstva financija predlaže se, izgleda, povećanje na dvanaest posto. Naši su današnji zaključci da moramo nastojati kroz udruge i Ministarstvo financija protumačiti mjerodavnima iz Ministarstva financija da takve promjene mogu dovesti do velikih poremećaja u hrvatskoj kulturi.

A možda možemo naglasiti da se to posebno odnosi na knjigu jer u toj kombinaciji povećanja nameta na autorske honorare i povišenja PDV-a na knjigu može se vrlo jednostavno, nažalost, predvidjeti da za dvije godine u Hrvatskoj više neće biti nijednoga maloga privatnog nakladnika i da će ostati samo desetak nakladnika koji žive od državnih novčanih potpora.

Dakle, udruge i Ministarstvo kulture pokušat će u nekoliko sljedećih dana zajednički argumentirati potrebu da se te mjere ili potpuno izbjegnu ili drukčije postave – izjavio je uime udruga Zorislav Lukić, nakon čega je ministrica Nina Obuljen Koržinek objasnila da Ministarstvo kulture u suradnji s drugim ministarstvima radi simulacije na koji će se način učinci planirane cjelovite porezne reforme odraziti na sektor kulture.

Autorski honorari samo su jedan dio u trošku proizvodnje i oni se značajno razlikuju od jednog do drugog područja. Zato je jako dobro da su ovdje bili predstavnici audiovizualnog sektora, izdavaštva, likovnih umjetnosti, različitih izvođačkih umjetnosti i svi drugi.

Moramo dobiti precizne izračune koliko će se to na koji sektor odraziti. Važno je naglasiti da se radi o cjelovitoj poreznoj reformi, da će ona donijeti ozbiljna rasterećenja hrvatskim građanima i kroz smanjenja općih poreznih stopa i povećanje plaća velikom broju građana, tako da sve te elemente treba uzeti u obzir – izjavila je ministrica kulture.     

>> Marić otkrio prve poteze na čelu novog ministarstva

Komentara 28

Avatar alien79
alien79
07:50 04.11.2016.

Podrška Mariću. Uzimaj kamarili i ne staj

ST
steve
07:58 04.11.2016.

Dali je neko od njih izgubio posao kao sto se to dogada s radnicima . Dosta mi je takove KULTURE. Skidajte kravate i radie na kanalizaciji gdje mnogi nekulturni rade ali rade posteno za novac, za vas oni smrde a u komunizmu su vam jos vise smrdjeli .Sjecamo se kada ste bili visoki blizu tristotina centimetara. Vremena se mjenjaju pa cemo i vas vidjeti kako drva kalate za ogrijev, jer necete moci platiti.

DU
Deleted user
08:15 04.11.2016.

Kuturnjaci, i ja sam jedan od vas. Ali ne cendram i hodam svako malo po ministarstvima. Ako ste tako kulturni, prije nego zaplačete nad povećanjem poreza na knjigu ili autorski honorar, pogledajte koliko će vam novaca ostati nakon godišnje porezne prijave, pa će vam biti jasno što to znači 'sveobuhvatno'. Baš vas briga za opću sliku (koja bi vam kao kulturnjacima trebala biti najvažniija), nego gledate samo svoj džep. Kratkovidnost je očito poprimila znakove epidemije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije