Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovci otkrivaju kako se (ne) rješavaju robe s isteklim rokom trajanja

Šokantno: Staroj robi prekucaju datum i onda je prodaju

09.03.2009.
u 23:00

Na policama trgovina u Bosni i Hercegovini često se nalazi roba kojoj je istekao rok trajanja, a čini se ni ona roba na kojoj stoji datum koji još nije istekao - nije nužno ispravna. Naime, određene skupine trgovaca i preprodavača iz cijele Bosne i Hercegovine po veleprodajama redovito otkupljuju robu s isteklim rokom te stavljaju nove rokove koji još nisu istekli.

Paleta za 100 KM
– Dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem kupovine robe kojoj je istekao rok.

Naravno, trgovci prelaze dalek put i idu kupovati robu s isteklim rokom u sredinama u kojima ih nitko ne poznaje, razumljivo jer tu istu robu opet prodaju. Robu s isteklim rokom dobivaju ispod svake cijene, a kada preprave rok na proizvodima, prodaju je po cijenama ispravne robe – govori nam radnik jedne mostarske veleprodaje.

U ovom slučaju otkupljuje se samo ona roba koja na pakiranjima ima tiskani rok trajanja, a ne urezani.

– U jednoj veleprodaji, gdje sam radio, redovito je dolazio čovjek iz okolice Sarajeva te je isključivo tražio robu kojoj je istekao rok trajanja. Paletu robe bi kupio za 100 konvertibilnih maraka, a na kraju, nakon prepravljanja datuma, za nju bi dobio nekoliko tisuća maraka. Čini se da ni građanima ne smeta pokvarena roba. Nedavno smo odložili dvije palete piva kojemu je rok istekao prije pola godine, a 10 minuta nakon odlaganja više se nije mogla pronaći niti jedna.

Građani su sve odnijeli, ističe naš sugovornik. Inspektori koji su zaduženi za nadzor trgovina na području Mostara kažu nam kako su imali naznaka da se datumina robi prekucavaju, ali još uvijek nisu uspjeli dokazati ova krivična djela.

- Imali smo naznaka, ali inspektori na terenu nisu uspjeli dokazati takve radnje. Mi svakako i dalje nastavljamo s kontrolama - rekao nam je Hilmo Džidelija, šef mostarske inspekcijske službe.

Nedovoljan nadzor
U Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine su nam rekli kako u Bosni i Hercegovini nema dovoljno nadzora tržišta i dovoljno kontrola kako bi se ovaj oblik kriminala suzbio. – Vlasti u Bosni i Hercegovini ne rade dovoljno kako bi se potrošači zaštitili, pa se nije čuditi da nam se sve ovo događa.

Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila, rekli su nam u Udruzi za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Tako uz tanjur radioaktivnog graha, te kruh koji je napravljen od radioaktivne ukrajinske pšenice, velike su šanse da sve to skupa zalijete nekim sokom ili pak prilogom uz jelo kojemu je davno istekao rok.

Nažalost, to nije šala ili ironija, nego realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije