Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticanje mržnje

Šok u Sloveniji: Maloljetnik lijepio nacističke plakate

nacizam,svastika
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
22.11.2018.
u 16:07

" Za rasu, za narod, državu i obitelj" osvanulo je u mjestu u Sloveniji

Slovenska policija utvrdila je nakon duže istrage da je šest plakata s nacističkom ikonografijom, koji su prije pet mjeseci otkriveni na više mjesta u Velenju te su izazvali uznemirenje javnosti,  na svom računalu izradio i po gradu nalijepio maloljetnik iz okolice Velenja.

Ustanovljeno je kako je maloljetnik djelovao sam, a motiv za taj čin nije bio povezan s problematikom ekstremističkih skupina, objavila je policija.

Neimenovani  mladić  kazneno je prijavljen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo javnog poticanja mržnje ili netolerancije, za što se prema kaznenom zakoniku može dosuditi  i do dvije godine zatvora.

Utvrđeno je da mladić iz okolice Velenja  nije imao pomagače nego je djelovao sam, skinuvši motiv na plakatu s interneta, a onda ga tiskao na svom kompjuteru i raspačao po gradu.

Na plakatima formata A-3, koji su postavljeni u noći na 23. srpnja i koje su potom uklonili gradski redari na nalog gradonačelnika, uz osobe u uniformama Hitlerove vojske, od kojih jedna s odlikovanjem željeznog križa,  bio je umetnut i općinski grb Velenja s umontiranim kukastim križem, te porukom "Za rasu, za narod, državu i obitelj", pisanoj na slovenskom jeziku u stiliziranim gotičkim slovima.

Policija navodi da je prijavu tužiteljstvu dala temeljem kaznenog zakonika koji sankcionira poticanje mržnje i netolerancije te da su plakati izazvali zgražanje lokalne zajednice, čime je bio ugrožen javni red i mir.

Želeći dodatno objasniti smisao članka 297 kaznenog zakona, Vrhovni sud je, vezano uz sličan postupak koji se ove godine vodio na ljubljanskom Okružnom sudu, objavio stajalište da se, u prosudbi je li određeni slučaj kažnjiv u smislu zakona treba voditi procjenom jesu li takvi istupi svojim posljedicama doveli do ugrožavanja javnog reda i mira i prijetnje ustavnom poretku.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Juki
Juki
16:12 22.11.2018.

Nogoguz i EU zastavnik Janez se predozirali!

RO
ronyday
16:14 22.11.2018.

Ovakvo znakovlje bilo bi bezpredmetno i nevažno da još uvijek u Hrvatskoj pa i sloveniji ne postoji i legalno se koristi znakovlje najvećih zločinaca u Europi nakon rata, titovih komunjara , krvnika

IL
ilija26
17:03 22.11.2018.

Čuj šok.. haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije