Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemirski biznis

Sojuzi doplovili u Kourou, počinju europsko-ruska lansiranja

Sojuz inside
Miroslav Ambruš-Kiš
25.11.2009.
u 11:27

Ono što je do prije deset godina bilo nezamislivo, u siječnju će se ostvariti. Ruski Sojuzi poletjet će iz europske svemirske luke Kourou kao i europske rakete Ariane i Vega.

Nakon dva tjedna plovidbe iz St. Peterburga preko Atlantika, u luku Paricabo u Francuskoj Gvajani pristao je jučer transportni brod Colibri europske tvrtke Arianespace. Iz njegove utrobe danas se izvlače dvije ruske rakete nosača tipa Sojuz 2-1. Teškim kamionima dijelovi ruskih lansirnih projektila prevest će se u europsku svemirsku luku Kourou.

Ondje je upravo dovršena gradnja ruske lansirne rampe i prateće zgrade za sastavljanje raketa koja je organizirana baš kao u svemirskim uzletištima Bajkonur i Pleseck. Upravo kao i ondje, i na uzletištu iz džungle ruske će se unaprijeđene rakete sklapati u vodoravnom položaju, a u vertikalnom će položaju biti tek na lansirnoj rampi. Sve će biti jednako kao u Kazahstanu, ali više ništa neće biti isto! Europska svemirska agencija i tvrtka Arianespace sklopili su dugoročni ugovor s Ruskom nacionalnom svemirskom agencijom o zajedničkom komercijalnom nastupanju na tržištu komercijalnih lansiranja. Zajedno imaju izvrsne rakete, jer se obnovljeni Sojuz izvrsno uklapa u paletu s raketom Vega, za lake satelite, i raketom Ariane 5, za izbacivanje vrlo teških tereta u zemaljsku orbitu i dalje.

Sojuz, s druge strane, zato jer će biti lansiran u blizini ekvatora, u orbitu će bez preinaka ispaljivati za trećinu veće terete nego iz Bajkonura. Prvi takav teret su lansiranja po dva europska satelita Galileo, nova generacija navigacijskih satelita, sustava mnogo preciznijeg od GPS-a, koji je - što je manje poznato - američki vojni sustav.

Zanimljivo je da su rakete Sojuz najpouzdanije. Iako se praktično bez preinaka proizvode duže od 40 godina, 10. studenoga iz Bajkonura ispaljena je jubilarna 1750. raketa tog tipa. Nijedna dosad nije imala nezgodu pri lansiranju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije