Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sodoma u Splitu

Sodoma u Splitu: Mračna strana grada od 1918. do 1941.

splitpovijest
04.03.2010.
u 14:56

Zbog “beštimja” je 1923. osnovana Liga preporoda za iskorjenjivanje psovki. Težaci su psovali tovare, a tko ih nije tukao, smatran je ludim.

Splitska povjesničarka Zdravka Jelaska Marijan autorica je zanimljive knjige “Grad i ljudi - Split 1918.-1941.” Knjiga je važna je po tome što se, bez uljepšavanja, bavi i tamnom stranom života - nasiljem, bijedom, prostitucijom, nepismenošću...

Izgredi su se najčešće događali subotom zbog “veselog stanja”. “Birtije i krčme toče svoje slatke tekućine, zato ni mozak ne funkcionira svima u redu”, zapisao je jedan od novinara.

Provale i krađe bile su vrlo česte, posebno poslije završetka I. svjetskog rata, kada se do hrane teško dolazilo. Lopovi su često krali i domaće životinje, rublje, posteljinu, odjeću...

Javne svađe žena zabavljale su Splićane, što je bio pravi teatar. Razlog takvih svađa bili su obično ljubomora i podrugivanje.

Zanimljivi su i muško-ženski odnosi u tom razdoblju. Obećanje žendibe nije se smjelo pogaziti. Ostavljena djevojka bila je izložena javnoj sramoti. U tim slučajevima, što je zanimljivo, Splićanke nisu bježale iz grada ili počinile samoubojstvo nego su same dizale ruku na nesuđenog dragog. Najčešće su ih ubadale nožem u trbuh.
Nasilje u obitelji, povezano s alkoholom, bilo je često i nije se adekvatno kažnjavalo.

Batine za pijanog muža
Poznat je slučaj Frane i Anke Batasić iz 1925., iz čije se kuće “od ranog jutra razliježe vrisak žene, psovka i prijetnje muža”. Kad je gradski stražar pokušao intervenirati, Frano je ustvrdio da on “može odgovarati samo Bogu ako je što nažao učinio svojoj ženi”. Pa ipak, završio je tri dana “u apsani” da se ohladi.
Osobita poslastica bila je kad bi kakva temperamentna Dalmatinka tukla muža koji bi se pijan vratio kući. Tada bi se okupili svi susjedi, bliži i dalji, i gledali “predstavu kao u kinu”. Jadnog Aliju su, primjerice, u proljeće 1928. sažaljevali u cijelom Velom Varošu jer bi ga žena, kad bi se vratio “pod gasom”, redovito prebila.

Velik problem grada bio je i blud. Godine 1919. novinar “Novoga doba” navodi da se “iz čitave bliže i dalje okolice doskitalo kojekakve ženske čeljadi, koja se povlači s mornarima i vojnicima po okolici, da je građane upravo sram, da uvečer idu na šetnju”. Najgori “predjel” bio je Poljud jer su u uvali bili usidreni brodovi Antante. Dnevno se znalo uhititi više “mladih zaraženih djevojaka”.

Postojala su dva tipa prostitutki. Prve su one koje su bile u javnim kućama (“kasarnirane”). Njih je liječnik pregledavao budući da su im mušterije bile bogatiji i uglađeniji Splićani i uglavnom nisu bile iz Dalmacije. Splićanke su bile tzv. potajne bludnice. Nije jasno zbog čega su ih tako zvali.

U Splitu je 1923. bilo 86 “kasarniranih” prostitutki, a “potajnih” više od 200. Uglavnom su bile između 20 i 30 godina bez ikakva drugog zanimanja. Javne kuće su ukinute 1931. 
Poseban problem oduvijek su bile i “beštimje”, psovke. Iako zvuči pomalo nestvarno, u Splitu je 1923. osnovana Liga preporoda, koja je bila pokret za iskorjenjivanje psovki.

Tri dana zatvora za Boga
Oni koji su psovali Boga mogli su biti kažnjeni do tri dana zatvora. Svi društveni slojevi su psovali, s tim da su težaci najčešće psovali na magarce. I ne samo to, oni su često zlostavljali jadne životinje.

Najprije bi ih, kad bi se vraćali iz polja, jako opteretili, a kad bi stali, težaci bi strašno udarali životinju nogom u trbuh ili motikom po tijelu. Onaj tko nije tukao magarca, smatran je ludim. Zbog mučenja životinja 1927. uhićeno je čak 107 građana.

Ključne riječi

Komentara 1

IR
IraRob
07:10 22.11.2010.

GoodEvening The Catfish: Looking for generous, warm person City Toronto Ontario Sign Aquarius Height 5\' 8\" (173 cm) Age 43 year old Woman Relationship N/A Smoker? Occasionally Ethnicity Caucasian with Brown hair Body Type Thin Religion Catholic Chemistry View herr chemistry results Report profile if main image doesn\'t show users face. Subject: Advertise On Plentyoffish I am Seeking a Man For Long term Do you drink? No Marital Status Divorced Profession Working full time. Responsible. Smarts Bachelors degree Do you want children? Prefer Not To Say Do you do drugs? No Do you have children? No Do you have a car? No Intent GoodEvening is actively seeking a relationship. Relationship History The longest relationship GoodEvening has been in was over 7 years long. Interests reading politics relaxing occasional travel About Me I am honest and genuine. I love my family, friends, my neighboroughood. Except for occasional travel I could say that my life is pretty settled. The reason I have put my profile here is because I would love to meet a man of pretty much my own age that is serious and would like to settle down. Man that knows how to love a woman. First Date Go out for a dinner, walk, wine. Talk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije