Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMANDMANI

Socijalisti bi da OLAF istraži Barišićeve tvrdnje USKOK-u

PXL_080927_117.jpg
PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
16.01.2011.
u 23:44

OLAF bi mogao provjeriti tek je se li uz pomoć iz Hrvatske nezakonito plaćena lobiranja netko protuzakonito domogao novca iz bruxelleske središnje blagajne

Ured za borbe protiv prijevara Europske Komisije (OLAF) trebao bi, u uskoj suradnji s hrvatskim vlastima, razjasniti navode iz iskaza bivšega HDZ-ova rizničara i šefa Carine Mladena Barišića USKOK-u da se “prijevarnim poslom pridobivenim novcem plaćalo lobiste u Bruxellesu”. Piše to u jednome od ukupno 93 amandmana na nacrt neobvezujuće rezolucije Europskoga parlamenta o Hrvatskoj što ga je podnijelo ga troje zastupnika Naprednoga saveza socijalista i demokrata (S&D): Belgijka Veronique de Keyser, Britanac Richard Hewitt i Šved Göran Farm. Amandmane će u drugome čitanju EP-ov Odbor za vanjske poslove dobiti na stol 25. ovoga mjeseca, a potom će o prijedlogu rezolucije EP-ov plenum raspravljati u veljači.

OLAF se u istrage uključuje kada se sumnja na pronevjeru novca iz europskoga proračuna, pa bi u ovome slučaju mogao provjeriti tek je se li uz pomoć iz Hrvatske nezakonito plaćena lobiranja netko protuzakonito domogao novca iz bruxelleske središnje blagajne.

Isto troje zastupnika u drugome amandmanu “čestita Hrvatskoj na pokazanoj hrabrosti u bavljenju s optužbama za korupciju političke elite; bilježi zahtjev ureda hrvatskoga državnoga odvjetnika da se bivšemu premijeru Ivi Sanaderu oduzme imunitet, kao i zahtjev za uhićenje koji je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa izdalo temeljem nekoliko optužba za prijevaru; očekuje od hrvatskoga i austrijskoga zakonskoga sustava da djeluju u skladu s načelom pravosudne neovisnosti i pravilima EU o izručenju”.

Bivša rumunjska ministrica pravosuđa Monica Macovei, koja je vodila borbu protiv korupcije, pa su je po ulasku u EU smijenili i poslali u EP, u svojemu amandmanu poziva Sabor da “stvori odbor za nadzor proračuna kako bi razdvojio proračunske i revizijske dužnosti”. Ona također ističe da “za opremanje i infrastrukturu sudova” nije osiguran “odgovarajući novac”, a od EK zahtijeva podroban izvještaj o učinku protukorupcijskih mjera na polju javnih nabava. Bavarski pučanin Brend Posselt i njegov rumunjski stranački kolega Cristian Dan Preda “podcrtavaju da treba učiniti više na jačanju jasnoće javne potrošnje”.

Sam je Swoboda ublažio svoj izvorni tekst u kojemu “smatra da korupcija u Hrvatskoj ostaje raširena”, pa sada kaže da se “čini da je bila raširena”; dodatak da korupcija “uključuje sve dijelove društva” zamijenio je, pak s “čini se da još uključuje sve dijelove društva”. Dodao je u tekst također da EP “očekuje jasna i poštena suđenja” okrivljenicima za zločine korupcije.

Slovenski liberal Ivo Vajgl u svojemu amandmanu zahtijeva da se iz nacrta rezolucije izbaci EP-ov poziv Europskoj komisiji da “iskoristi sve svoje kapacitete da podupre hrvatski napor da ispuni mjerila” za zatvaranje poglavlja.

Komentara 10

JU
Jurišić40
00:43 17.01.2011.

O vrijednosti ovog članka nije potrebno raspravljati. Zahvaljujem se VL što me dosta razveseli čitajući ovakve tekstove nabrzini napisane. (Europskoga parlamenta o Hrvatskoj što ga je podnijelo ga troje zastupnika Naprednoga saveza socijalista i demokrata )

VO
VolimZagreb
05:44 17.01.2011.

Mislim da će sada zanimanje EU za hrvatsku borbu protiv korupcije naglo početi padati ... do same nule! Bravo Ivo, konačno jedan jak potez.

MM
Mladen Miletić
00:11 17.01.2011.

Kada sam prije mjesece več pisao bez mita nema EU i naravno da je samo to što pomaže da se podmaže.. Toliko smo pametni da čemo i to dokazati sami sebi i naravno i EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije