Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolski kompromis

Socijalist Pedro izvisio da desni ostanu na vlasti

Pedro Sanchez
Foto: Juan Medina/REUTERS/PIXSELL
25.10.2016.
u 15:15

Socijaldemokracija je u cijeloj Europi ugrožena jer se ne odmiče od podrške nefunkcionalnom kapitalizmu, kaže Paul Mason

Španjolski socijalisti idućih će dana omogućiti da konzervativci Mariana Rajoya nastave vladati i bez većinske potpore u parlamentu. Španjolska bi tako nakon dva kruga izbora u 11 mjeseci konačno mogla dobiti vladu, i to na čelu s istim premijerom i istom, Narodnom strankom.

Socijalisti ne moraju dati potporu Rajoyevoj vladi, dovoljno je da budu suzdržani, no bivši njihov lider Pedro Sanchez to nikako nije htio ističući da ne želi dati potporu korumpiranoj vladi s aferama na vratu. Pa je takav stav platio glavom jer su ga vodeći ljudi stranke smijenili s mjesta glavnog tajnika Španjolske socijalističke radničke stranke, premda članstvo ne želi omogućiti vlast konzervativcima.

Andaluzija za smjenu

Pedro je tako izvisio, ali sad je pitanje što će biti sa španjolskom ljevicom. Socijalisti bi se mogli osuti i prijeći u druge tabore, okupiti se oko Pabla Iglesiasa i njegova Podemosa, španjolske inačice grčke Syrize, ili – oni u Kataloniji – prijeći k gradonačelnici Barcelone Adi Colau koja u tom gradu provodi društvene eksperimente. I unutar socijalista, baš kao i uopće u španjolskoj politici, dogodio se teritorijalni rascjep, jer je Andaluzija bila za rušenje Pedra Sancheza i za potporu Rajoyu, a Katalonija protiv toga. U pozadini je cijele priče i dosadašnji dvostranački sustav u kom su se HDZ i SDP, pardon, narodnjaci i socijalisti, smjenjivali na vlasti i pogodovali svojim ljudima u igri “sjaši, Kurta, da uzjaši Murta” ili u sustavu stalne smjene bez promjene. “Sanchezova greška bila je što je htio prekinuti sustav u kom se socijalisti i konzervativci smjenjuju na vlasti, u kom se njihovi prijatelji bogate, a 20 posto Španjolaca nema posao”, komentirao je britanski autor Paul Mason zaključujući kako će europska umjerena ljevica, ako se okrene diskreditiranim idejama, umrijeti.

Kako je Sanchez taj vrtuljak zaustavio i nije htio omogućiti novi mandat vladi Mariana Rajoya koja je izgubila vjerodostojnost, na kraju je bačen pred ralje moćnih regionalnih šefova socijalista.

Socijaldemokrati bez vizije

Mason piše o ugroženosti socijaldemokracije u cijeloj Europi jer se ne odmiču od podrške kapitalizmu kakav je sad, iako ne funkcionira, i ne mogu zamisliti ništa bolje. Zato nastaju novi lijevi pokreti poput Podemosa ili Syrize. “Novi lijevi radikalizam politika je zajedništva, uključivanja, antirasizma i horizontalne demokracije. No ima i onih koji su samo izraz revolta, nudeći samo popis zahtjeva, slaveći samo načine otpora”, piše Mason. U drugoj vrsti mogao bi se prepoznati, primjerice, hrvatski Živi zid.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije