Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni posjet

U Sočiju počela nova faza rusko-hrvatskih odnosa

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
19.10.2017.
u 11:22

Putin: U RH uspješno djeluju ruske banke. Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora

Odnosi Hrvatske i Rusije bili su godinama zapušteni, ali sada su na dobrom putu da, hrvatska su očekivanja, “dobiju novi zamah”. Prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Rusiji nakon 2009. počeo je dočekom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je svoju gošću iz Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović dočekao na ulazu u dojmljivu državnu crnomorsku rezidenciju ruskog predsjednika “Bočarov ručej” u blizini Sočija.

– Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je zbog prilike da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli – rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka, a naša mu je predsjednica odgovorila da se “veseli razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima”.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
1/6

Važan partner na Balkanu

Sam početak sastanka kasnio je oko 45 minuta, no to nije neuobičajeno kada je ruski predsjednik u pitanju, koji zna, isto tako, i produljivati termine razgovora. Hrvatska se predsjednica s delegacijom još u hotelu Hyatt u Sočiju prije razgovora s Putinom susrela na nenajavljenom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Grabar-Kitarović kazala je kako sada između između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru “otvorenog dijaloga i međusobnog poštovanja”. Ujedno je iskoristila prigodu i pozvala Putina u službeni posjet Hrvatskoj te rekla da se nada da će do njega doći tijekom 2018. Ruski je predsjednik prihvatio poziv, no nije precizirao kada će to biti.

Putin je nakon sastanka izjavio da su razgovori s našom predsjednicom bili konstruktivni, te kazao da je “Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu. Predsjednica Hrvatske i ja razmotrili smo konkretne mjere za poboljšanje uzajamne suradnje, naročito gospodarskih veza”, kazao je. Putin je naveo kako su predsjednici razmatrali nove inicijative “kojima bismo stimulirali naše veze, među ostalim u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih tvrtki u trećim zemljama”. Kazao je da smatraju da postoji dobra mogućnost da već ove godine “vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Prošle je godine robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine narasla je 64 posto.

Velike nade, kaže Putin, polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu smo pozornost usmjerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije”. Putin kaže da ruski Gazprom osigurava gotovo polovicu potreba Hrvatske za prirodnim plinom. Za razliu od predsjednice, Putin je i u izjavi spomenuo “Agrokor”, znakovito kazavši “da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da “Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora”.

Inicijativa nije trojanski konj

Grabar-Kitarović uoči puta agenciji TASS dala je intervju u kojemu je naglasila kako vjeruje “da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU i NATO-a”. Nakon razgovora, izjavila je da su u razgovoru raspravili manja otvorena pitanja u odnosima koja su tehničke prirode i koja su na putu uspješnog rješavanja. U tom je kontekstu zahvalila Putinu na konstruktivnom doprinosu u rješenju problema onečišćenja u Slavonskom Brodu iz rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

Predsjednica je Putinu predstavila Inicijativu triju mora istaknuvši da ona “nije usmjerena protiv Rusije i Njemačke ili bilo koje države u srednjoj Europi” niti je riječ o “američkom trojanskom konju”. Ta je inicijativa otvorena za suradnju s drugim državama na različitim projektima, rekla je. Na temu globalnih sigurnosnih izazova, “Rusija predstavlja nezaobilaznog partnera u njihovu rješavanju te u razgovorima o globalnoj sigurnosti”, rekla je. Kada je riječ u ukrajinskoj krizi, koju Putin nije spominjao u svojoj izjavi, predsjednica je rekla da se Hrvatska zalaže za cjelovitu provedbu sporazuma iz Minska.

Nakon završenih razgovora u Sočiju, Grabar Kitarović s hrvatskom delegacijom odlazi u Moskvu, gdje će se, drugog dana posjeta Rusiji, sastati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Komentara 13

Avatar VIVAESPANA
VIVAESPANA
13:05 19.10.2017.

ahahaha " nova era odnosa "... optimisti... to je stari duznicko-poverilacki odnos,...sa promenom partnera... u odnosu

ČA
čarapan
12:08 19.10.2017.

Stvarno ne razumem zapadnu civilizaciju zašto ne uvedu sankcije Rusiji na izvoz Gasa i naftnih derivata ????Aaaa da pa i oni bi riknuli za kratko vreme...Kako su svi hrabri pred kamerama a kad se nadju sa Vlajkom oči u oči druga pesma 🤣🤣🤣🤣

TT
tTony
15:11 19.10.2017.

Nema puno pohvala o ovom sastanku u srbskim naovinama izgleda promjena serve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije