Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužbe iz BiH

Ured predsjednice ne želi komentirati 'zlonamjerne i politikantske konstrukcije'

Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Stanzl/PIXSELL
14.03.2019.
u 15:26

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe, poručili su iz SOA-e

Na izjave BiH ministra sigurnosti Dragana Mektića reagirali su iz SOA-e, Ministarstva vanjskih poslova kao i iz Ureda predsjednice. Glasnogovornica Ivana Crnić kaže da Ured Predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru dublje komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije.

Priopćenje SOA-e prenosimo u cijelosti:

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. 

Borba protiv terorizma prioritet je rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe. 

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. 

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere."

Osim SOA-e oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je oštro odbacilo tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića:

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kategorično odbacuje izjave i tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnim „tajnim operacijama hrvatskih obavještajaca s ciljem pokazivanja da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine radikalnih islamista – salafista“ kao i o navodnoj umiješanosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića u takvo djelovanje.

Navedene, u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dvije susjedne i prijateljske države.

Republika Hrvatska, kao članica UN, EU, NATO i VE ostaje u potpunosti opredijeljena na aktivno djelovanje na planu suzbijanja terorizma te će po ovom pitanju nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima."

Podsjetimo, optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj zemlji djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija treba argumentirano potvrditi ili demantirati, ustvrdili su zastupnici u Saboru. Naime, Mektić je dao ovu izjavu nakon što je portal Žurnal.info objavio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH da bi prenosili oružja i eksploziv u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Video: Pogledajte obuku kosovske vojske

Ključne riječi

Komentara 50

VE
verakruz
12:51 14.03.2019.

Mektic sa Pupovcem radi na destabilizaciji RH. Uz nemjerljiv doprinos Izetbegovica, ciji je clan doticbi podobni srbin Mektic.

Avatar Kaladin
Kaladin
12:51 14.03.2019.

Hrvati naoružavaju teroriste da bi dokazali da je izjava o BiH teroristima, koju je izrekla predsjednica, točna?! Ako je i od OSA-e, previše je. I Hitlerov plan je bio da pobije svoje vojnike u poljskim uniformama koji su "ušli" u Njemačku, i opravda invaziju. Što ovi misle opravdati još nije jasno, ali nešto se "iza brda valja".

Avatar Kaladin
Kaladin
13:11 14.03.2019.

DOKAZE na stol, a ne laprdanja preko tiska. I ministrice Burić, šta vi radite ovih dana? Ikakvo pismo? Prosvjedna hebena nota?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije