Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne službe

SOA iz proračuna dobiva više novca nego Vlada i Ustavni sud zajedno

josipović
Pixsell
Autor
Ivanka Toma
01.03.2010.
u 20:14

Prisluškivanja i proračun tajnih službi potpuno su izvan kontrole. To tvrde Sanja Sarnavka, aktualna članica Vijeća za građanski nadzor tajnih službi, te bivši član toga Vijeća, Tin Gazivoda.

Prisluškivanja i proračun tajnih službi potpuno su izvan kontrole. To tvrde Sanja Sarnavka, aktualna članica Vijeća za građanski nadzor tajnih službi, te bivši član toga Vijeća Tin Gazivoda. Oni navode da je proračun Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za prošlu godinu bio veći nego Vlade i Ustavnog suda zajedno te veći od Ministarstva turizma, ali da pritom nitko ne zna čime je to tajna služba opravdala trošenje toga novca, kao i kakvi su rezultati silnog ulaganja u obavještajni sustav. S obzirom na to, ne zna se ni zašto ni kojim sredstvima SOA gradi novu zgradu unutar MUP-ova kompleksa u Savskoj.

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je problematizirala nadzor nad obavještajnim aparatom Gazivoda je ustvrdio da se nekoliko zadnjih godina sustavno i planski eliminira kontrola nad službama dok istodobno rastu njihove ovlasti.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je zajedno s predsjednicom Vlade na čelu obavještajnog aparata, jučer nam je izjavio kako je još rano da bi iznosio svoj sud o tome kako službe funkcioniraju.

- No o pitanjima kontrole nad radom službi i njihova proračuna namjeravam porazgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor - rekao je Josipović koji još uvijek čeka da ga se izvijesti tko je i s kojim ciljem radio dosjee koji su u vrijeme predizborne kampanje trebali diskreditirati predsjedničke kandidate - u prvom redu njega.

Gazivoda i Sarnavka upozorili su da Vijeće od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojemu je na čelu Ranko Ostojić (SDP) ne dobiva dozvolu za javni nastup.

- Htjeli smo objaviti barem skraćenu verziju izvještaja o radu Vijeća za 2007. godinu, no odbor to nije dozvolio - kaže Sarnavka dodajući da građani tako uopće ne mogu doznati što radi Vijeće i koliko je pritužbi na rad obavještajnog aparata.

- Vijeće je, dok je prisluškivanje bilo u SOA-i, imalo pravo izravnog nadzora nad ovom mjerom, no od kad je ono prebačeno na Operativno-tehnički centar (OTC), ta kontrola više nije moguća - kaže Gazivoda dodajući da se isprva govorilo da je greškom iz zakona izostavljeno da Vijeće nadzire rad OTC-a da bi se pokazalo da je to učinjeno smišljeno.

- Odbor za nacionalnu sigurnost pod predsjedanjem Ostojića do prije mjesec dana nije se uopće bavio ovim temama. Ostojić kaže da je i sam bio predmet rada tajnih službi pa mu je to nezgodno. No odbor mora raditi svoj posao - rezolutan je bio Gazivoda.

Na konferenciji za medije upozoreno je da Vijeće mjesecima radi bez jednog člana, a da su članovi ljudi koji uopće nemaju referencije za bavljenje ljudskim pravima.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić tvrdi da stanje u obavještajnom aparatu uopće nije tako crno kako to tvrde Sarnavka i Gazivoda.
Kaže da njegov Odbor nikako ne može dobiti od Vijeća za građanski nadzor (koje je inače tijelo odbora) cjelovito izvješće o njihovom radu pa onda ne može ni dozvoliti objavu skraćene verzije.

- Oni su to izvješće poslali predsjedniku Sabora, a on ga ne želi staviti na dnevni red kako bi se raspravilo - kaže Ostojić.

Dodaje i da nije točno da se ne zna ništa o proračunskim sredstvima koja su namijenjena tajnim službama, jer da njegov odbor uvijek skida oznaku tajnosti s nalaza revizije za obavještajni sustav.

- I ja mislim da je suludo da Odbor za nacionalnu sigurnost odobrava Vijeću da javno govori. No, oko toga se pitanja pogrešno obraćaju meni - rekao je Ostojić.

Komentara 15

CI
cicibela
12:51 02.03.2010.

Sad se jasno vidi ko je kome šef u ovoj državi.

BA
baš
13:10 02.03.2010.

Što je ovdje bit? Kao laik nisam uspio shvatiti, moram li biti stručnjak za razumjeti ove retke? Tko tu koga i zašto? Sve je obavijeno velom tajne, ostaje mi jedino zaključiti da se doista radi o manipulacijama Odbora, vijeća, službi... i koga sve ne? U čijem je to interesu? Meni se ne čini da je u mom.

Avatar mliniški
mliniški
11:53 02.03.2010.

Pustite struku da radi svoj posao u interesu boljitka za sve nas.Dosta je bilo šlamperaja da su novinari objavljivali službene tajne i time izravno štetili Hrvatskim interesima.Sada su ti stručnjaci naročito potrebni u otkrivanju novih afera u gospodarstvu, a ne da vama podastiru podatke i činjenice koje ih vode u rasčiščavanje zločina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije