Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova afera

SOA češlja papire Medikola jer je Mađarima dužan 5 milijuna eura

'05.04.2011.Zagreb - Ivica Rajkovic, vlasnik tvrtke Medikol Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
21.09.2012.
u 10:40

Tako to radi Rajković. Tvrtki GE Healthcare iz Mađarske nije platio medicinske aparate i opremu koje je uzeo na petogodišnji leasing

Ni godinu i pol dana nakon što se stišala afera Medikol s nepotrebno obavljanim PET/CT pregledima jer su HZZO i Ministarstvo zdravstva 2007. tu skupu pretragu prepustili privatnom monopolu Ivana Rajkovića, Večernji list od visokopozicioniranog izvora doznaje da poslovanje Rajkovićeve tvrtke češlja SOA. Rajkovića je, naime, prije nekoliko mjeseci veleposlanstvu SAD-a prijavila američka tvrtka GE Healthcare sa sjedištem u Mađarskoj jer joj nije platio medicinske aparate i opremu vrijednu 5 milijuna eura, koju je dobio na petogodišnji leasing.

>>Medikol prima pacijente u objektima bez uporabne dozvole

Radovi stoje

Rajković je, doznajemo, od te tvrtke dobio "kredit“ za sve projekte u Hrvatskoj, temeljem 10-godišnjih ugovora s HZZO-om koji su težili ukupno 22 milijuna eura. Riječ je o mađarskoj tvrtki koja je još 2004. PET/CT tehnologijom u suradnji s mađarskom vladom opremila prvi takav regionalni centar u Budimpešti. Predstavnici GE Healthcarea još su tada u medijima isticali da se nadaju suradnji s Hrvatskom u doglednoj budućnosti, a regionalni menadžer za istočnu Europu Gzim Ademaj upozoravao je da je najbolja solucija za male zemlje poput Hrvatske da se, kada je PET/CT tehnologija u pitanju, služe regionalnim centrima poput onoga u Budimpešti.

Ivan Rajković, kaže naš izvor, novac duguje i u Hrvatskoj pa je tako KBC-u “Sestre milosrdnice” za najam prostora PET/CT Poliklinike dužan 200.000 kuna iako je poznato da je 2007., kada je s tadašnjim direktorom HZZO-a Većeslavom Bergmanom i ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem potpisao prvi ugovor za obavljanje PET/CT pretraga, uspio dogovoriti najam prostora za samo 500 kuna na mjesec. Usto, Rajković je uoči izbijanja afere počeo graditi i novu privatnu bolnicu koju se nadao financirati temeljem ugovora s HZZO-om u Mandlovoj bb u Zagrebu, no to mu se izjalovilo pa radovi stoje. Štoviše, Rajkovića su dugovi toliko pritisli da je ljetos, iako je gotovo godinu i pol dana to odbijao, ipak pristao potpisati aneks ugovora s HZZO-om za PET/CT pretrage po cijeni od 6387 kuna. Naime, nakon izbijanja afere Zavod je cijenu pretrage drastično spustio, no Medikol je odbijao potpisati takav ugovor pa je, kaže naš izvor, sve do srpnja ove godine HZZO-u ispostavljao račune na oko 8000 kuna po snimanju. Sniženje cijene, nakon što je prošlog tjedna PET/CT aparat proradio na Rebru, Rajkoviću će izazvati i dodatne gubitke jer će se u toj državnoj bolnici obavljati 95 posto snimanja. U posljednjih je nekoliko mjeseci od EBRD-a i drugih bankarskih institucija Rajković panično tražio kredite, no svi su ga odbili.

Kada je poslovanje Medikola u pitanju, zanimljiva je činjenica da je od prvog ugovora za snimanja 2007., kada je ugovoreno 4500 pretraga godišnje, taj broj 2011., u vrijeme ministra Darka Milinovića, narastao na 11.400. Naime, Medikol nijedne godine nije odradio sva ugovorena PET/CT snimanja. Tako je 2011. ostvario samo 52% od ugovorenog broja pretraga, no po ugovoru je imao pravo ostatak od 48% prebaciti na druge preglede, poput MR-a, koje je ugovarao s HZZO-om.

Dogovor s liječnicima?

Iako su se u javnosti pojavile informacije da je Rajković nekim liječnicima KBC-a Zagreb od 2003. do 2005. za slanje pacijenata na MR u Medikol plaćao u tisućama kuna, iz bivše upravne garniture HZZO-a tvrde da je, osim ugovora za dermatologiju, koji je potpisan 2003., prvi ugovor za MR snimanja Rajković sa Zavodom sklopio tek 2005. pa je, ako je takvih isplata bilo, očito riječ o privatnom dogovoru na relaciji Rajković – liječnici.

Ključne riječi

Komentara 47

SE
sestrićna
11:00 21.09.2012.

hrvatsko poduzetništvo..uzmeš milijunsku robu od dobavljača pa otežeš s plaćanjem sve dok na njoj ne zaradiš milijunske iznose..kad na njoj zaradiš lovu firmu staviš u stečaj a zarađene milijune na inozemne račune..nekretnine na ženu auto na leasing da se nemaju od kud naplatiti dobavljači..a onda otvoriš novu firmu na frendovo ime u kojoj i dalje bereš vrhnje..stara dobra škola:)))

DU
Deleted user
11:03 21.09.2012.

Tip je u sukobu s američkom multinacionalnom kompanijom i to kakvom (General Electric) koja slijedom toga što je izabrala Mađarsku kao bazu za poslovanje širom EU - ne može u ovoj aferi biti smatrana kao "Mađarima dužan 5 milijuna eura". Eh, da je doista dužan Mađarima - ne bi to išlo preko američkog veleposlanstva i ne bi mnogo pari očiju tako budno pratilo kakva će biti reakcija hrv. Vlade. I tip je idealno uletio da nekog "našilje" jerbo je RH još pod monitoringom zbog borbe protiv korupcije, a Vel. Britanija, koja nam nije sklona i još nije ratificirala, znano voli slušati Washington i što će im poručiti u svezi Hrvatske u EU. Tako da bi mogao teško stradati, slijedom međunarodnih silnica...

BO
bobo
10:59 21.09.2012.

ničija nije gorjela do zore, neće ni njegova, sve će to njemu na usta izići

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije