Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA U JAVNOSTI

SNV želi održati komemoraciju na Koranskom mostu u Karlovcu, branitelji protiv

most
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL
1/2
18.09.2020.
u 19:11

Na mostu je ubijeno 13 srpskih rezervista koji su 1991. u napadu JNA i rezervista iz Srbije na Karlovac željeli upasti u grad. Zaustavljeni su na mostu

Najava predstavnice Srpskog narodnog vijeća da će u ponedjeljak, nakon molitve u Pravoslavnoj crkvi, na Koranskom mostu u Karlovcu održati komemoraciju za 13 srpskih rezervista koji su ubijeni kada su, naoružani do zuba,1991. godine pokušali upasti u Karlovac, izazvala je polemiku javnosti, posebno među braniteljima.

Podsjetimo, 21. rujna napadom na Karlovac rezervisti su pokušali na više mjesta prodrijeti u Karlovac, pa i na Koranskom mostu gdje im je akciju prekinula obrana branitelja, a za njihovo ubojstvo nakon dugi niz godina povlačena po sudu, te oslobađajućih i osuđujućih presuda, osuđen je hrvatski specijalac Mihajlo Hrastov. Zbog svega je najava SNV-a izazvala lavinu negodovanja. Tim više što su iz SNV-a mjesto komemoracije nazvali 'mjesto zločina koje time postaje mjesto sjećanja' i što ne smatraju da je njihov problem ukoliko netko to shvati kao provokaciju.

Karlovačke braniteljske udruge uputile su stoga dopis javnosti kojim traže da se skup na mostu ne odobri, odnosno, ukoliko do njega ipak dođe, najavili su i svoj dolazak u isto vrijeme na Koranski most gdje će održati mirni prosvjed kojim će, kako navode, obilježiti herojski čin svog suborca koji je kobnoga dana spriječio ulazak neprijateljskih vojnika u Karlovac.

- Kao braniteljske udruge Grada Karlovca pozdravljamo suočavanje sa zločinima koji su se dogodili u Karlovcu i okolici te želimo podsjetiti predstavnicu SNV na sve događaje i zločinačko stradavanje civila, djece, trudnica i nemoćnih staraca na okupiranim područjima Grada Karlovca. Za razliku od događaja na koranskom mostu gdje su neutralizirane naoružane i uniformirane osobe, želimo podsjetiti na ubijene nenaoružane civile koji nisu bili u sastavu niti jedne oružane formacije, a ubijeni su iz zločinačke mržnje. Također, moramo podsjetiti da i dan danas obitelji nestalih hrvatskih branitelja nemaju gdje zapaliti svijeću i odati počast svojim najdražima. Mi branitelji Karlovca prihvaćamo činjenicu da svaki izgubljeni život, ma o kome se radilo, predstavlja tragediju obiteljima pa tako i obiteljima srpskih vojnika stradalih na koranskom mostu i ne protivimo se održavanju vjerskog obreda u Pravoslavnoj crkvi kao ni odlaska organizatora tog skupa na njihove grobove jer to je ljudska i civilizacijska gesta. Međutim, za nas branitelje Grada Karlovca neprihvatljivo je da se održava bilo kakva komemoracija na koranskom mostu jer ta lokacija uz ostale lokacije prilaza Karlovcu za nas predstavlja simbol otpora velikosrpskoj agresiji na RH – stoji u priopćenju nekoliko braniteljskih udruga čiji su članovi branili Karlovac.

Pozvali su i nadležne institucije Grada Karlovca, Karlovačke županije kao i institucije RH da zabrane navedeni skup i ne dozvole ponovno bespotrebno podizanje tenzija od strane SNV.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kazao je da Grad nije obaviješten od strane SNV-a o organizaciji komemorativnog skupa na Koranskom mostu, no da ga je na istu temu lani kontaktirao predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

- Danas mogu ponoviti što sam i prije godinu dana rekao; parastos i molitva za žrtve civilizacijski su doseg kojeg treba njegovati i podržavati. S obzirom da je i tada bilo govora o komemorativnom skupu na Koranskom mostu, a radi se o zaista osjetljivom događaju u sjećanju građana Karlovca, treba otvoreno i iskreno izreći vlastite namjere, ali i uvažiti očekivanja Karlovčana da u ovom slučaju Srpsko narodno vijeće izgovori tu ljekovitu riječ – oprosti. Kao i prethodnih godina, žalim što je to i ove godine izostalo – kazao je D. Mandić.

Dodao je da smatra da je potrebno u interesu stvarnog razumijevanja i pomirenja uvažiti kolektivno pamćenje stanovnika Karlovca na ovaj događaj i na vrijeme Domovinskog rata koji je bio obrambeni i oslobodilački.

- Obzirom da je izostala od strane SNV-a stvarna komunikacija o navedenim aktivnostima, u potpuno razumijem prigovore građana grada Karlovca. Stoga pozivam sve nas na iskreni razgovor i međusobno razumijevanje – dodao je gradonačelnik Mandić.

Prije nekoliko godina netko je pod okriljem noći na isti dan donio cvijeće i svijeće na most kao čin provokacije, što je izazvalo negodovanje Karlovčana

Komentara 35

Avatar Payback
Payback
20:34 18.09.2020.

bezobrazluk. kao da jo suvijek nije jasno tko je agresor a tko je branio. kako bi bilo da njemci tako nesto rade u Poljskoj?

Avatar uputnik
uputnik
07:51 19.09.2020.

Parastos za likvidaciju "srpske nejači"na koranskom mostu.

KA
Kalimero4
06:50 19.09.2020.

Trebalo bi podići spomenike Jovanu Raškoviću i Milanu Martiću u Zagrebu.To su pupijevi heroji a pupi je vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije