Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi u toplije krajeve

Snowden zatražio azil u Brazilu, ministarstvo vanjskih poslova negira da je primilo zahtjev

Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.06.2014.
u 09:46

Edward Snowden ima privremeni azil u Rusiji koji istječe u kolovozu. Izjavio je da posjeduje dosad neobjavljene dokumente koji se odnose na američko špijuniranje Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva

Bivši suradnik agencije NSA Edward Snowden, kojeg američke vlasti silno žele uhititi, zatražio je azil u Brazilu, prenosi Inquirer.net. Iako trenutačno živi u Rusiji, za brazilsku televiziju Globo.tv Snowden je izjavio "da bi volio živjeti u Brazilu".

Privremeni azil u Rusiji istječe mu u kolovozu. Američke vlasti poništile su njegovu putovnicu zbog čega je ograničen u kretanju, a Brazil nije jedina država u kojoj je tražio azil, za koji smatra da bi trebao biti zajamčen za one koji se bave radom za opće dobro.

Međutim, iz brazilskog ministarstva vanjskih poslova navode da nisu primili Snowdenow službeni zahtjev za azil.
Snowden je u intervjuu rekao da posjeduje dosad neobjavljene dokumente koje se odnose na američko špijuniranje Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva, no ne misli ih ponuditi bilo kojoj državi u zamjenu za utočištem.

Foto: Reuters/PIXSEL

Kada je lani objavio izvješća da su američke agencije špijunirale brazilske političare, predsjednica Brazila Dilma Rousseff otkazala je posjet Washingtonu. Dio medija ranije je objavilo da je Snowden poslao otvoreno pismo brazilskim vlastima nudeći pomoć u istrazi američkog nadzora u zamjenu za političkim azilom, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila je da neće komentirati pismo. Brazilci su potom organizirali peticiju kojom su prikupili preko milijun potpisa potpore traže da se Snowdenu zajamči azil.

U ranijem intevjuu za NBC, Snowden je izjavio da je otvoren za mogućnost pomilovanja jer bi se želio vratiti kući jednog dana.
Administracija predsjednika Baracka Obame ostala je pri tvrdnji da je Snowden dobrodošao u SAD, no isključivo kako bi mu se sudilo za odavanje tajnih informacija američkim neprijateljima.

>> Snowden: Nije točno da sam bio niskorangirani analitičar. Uvježbavali su me za špijuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije