Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuđenje mita

Snimka razgovora između HDZ-ova Franje Lucića i novinara Hedla ipak zakonit dokaz

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.09.2019.
u 14:44

Baš kao i u slučaju bivšeg vukovarskog gradonačelnika i SDP-ovca Željka Sabe, i ovoga je puta viši sud zauzeo stav kako javni interes u konkretnom slučaju preteže nad pravom privatnosti okrivljenika

Privatna snimka na kojoj se, stava su tužitelji, čuje kako HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić nudi mito novinaru Telegrama Dragutinu Hedlu, ipak će biti dokaz u sudskom postupku protiv Lucića. Odlučio je tako Vrhovni sud i ukinuo posljednju prepreku za novu sjednicu optužnog vijeća na Županijskome sudu u Osijeku na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju te optužnice.

Baš kao i u slučaju bivšeg vukovarskog gradonačelnika i SDP-ovca Željka Sabe, i ovoga je puta viši sud zauzeo stav kako javni interes u konkretnom slučaju preteže nad pravom privatnosti okrivljenika. Iznimka je to, naime, od Kaznenog zakona.

- Takva privatna snimka u načelu je uvijek nezakonit dokaz, no postoje izuzeci od pravila kada se ona ipak iskoristi u sudskome postupku, zato što se radi o koruptivnom kaznenom djelu i uskočkom predmetu. Upravo je stoga i ovoga puta prihvaćeno da ostane u spisu – kaže nam sudac Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Ranije je, pak, Vrhovni sud zauzeo i stav kako je novinar Hedl ipak odgovorna osoba, oko čega su se također lomila koplja u ovoj sudskoj trakavici. Baš zbog tog statusa, lani je u travnju bio i obustavljen postupak protiv Franje Lucića, no kasnije je uvažena žalba USKOK-a.

- Vrhovni je sud odlučio da novinar koji je u mirovini, a radio je po ugovoru o honoraru za portal Telegram, ipak može imati status odgovorne osobe. Inače, zakonom je vrlo strogo odvojeno što je odgovorna, a što je službena osoba. A kod davanja mita, ključno obilježje kaznenog djela je kada se odgovornoj ili službenoj osobi da dar kako se ne bi učinilo nešto što bi trebalo učiniti – pojašnjava Rožac.

Raščićena su sada, dakle, dva ključna pitanja. O potvrđivanju optužnice odlučivat će se 24. listopada.

Lucića se, inače, tereti da je ponudio mito Hedlu kako ovaj ne bi pisao o njegovim poslovima i tvrtkama.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
MarkoMaras
00:15 19.09.2019.

Mi samo mislimo da imamo građanska prava i slobode. Nema te svetinje koju neće pogaziti "javni interes" (tj. politika i represivni aparat) ako mu je to u interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije